A gazdasági minisztérium megerősítette a hírt, de jelezte, hogy lehetnek kivételek a szabály alól abban az esetben, ha az adott projekt innovatív, és sok munkahelyet teremt.

A lap beszámolója szerint a kormány állítólag még júliusban döntött a kérdésről az érintett felek megkérdezése, illetve a döntés formális bejelentése nélkül.

A cikk kitér arra, hogy általában a lengyel nagyvárosok - Varsó, Krakkó, Wroclaw - jól képzett munkaerőt, megfelelő infrastruktúrát és kiváló minőségű irodákat tudnak a külföldi cégek rendelkezésére bocsátani. Az új szabályozás azt jelenti, hogy azok a cégek, amelyek például ügyfélszolgálati vagy ügyviteli központok létrehozatalát tervezik, a jövőben nem számíthatnak a kormány pénzügyi támogatására.

A külföldi beruházási ügynökség aggodalmát fejezet ki a döntés miatt, jelezvén, hogy veszélybe kerülhetnek különböző központok létesítését célzó már folyamatban lévő beruházások. Ezek között több tanácsadó cég, és legalább tíz informatikai vállalat van, amelyek legalább hétezer munkahely létesítését tervezik, és többségük folyamodott állami támogatásért.