Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentős bővülést értek el a múlt évben az európai lízingpiac szereplői az európai lízingcégeket tömörítő Leaseurope elemzése szerint - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az európai lízingvállalatoknál a finanszírozott érték 2016-ban összesen 312 milliárd euróra - csaknem 100 billió forintra - rúgott, ez pedig több mint 11 százalékos bővülést jelentett az előző évhez képest.

A finanszírozott érték több mint 95 százalékát a jármű- és eszközfinanszírozási szegmens adta, az ingatlanlízing részesedése 5 százalék alatt maradt. A járműfinanszírozásban az új kihelyezések 13 százalékkal, az eszközfinanszírozásban pedig 8,5 százalékkal nőttek az európai piacon.

A magyar lízingpiac a finanszírozott összeg növekedésénél lépést tartott az európai lízingcégekkel: a tagvállalataink az új kihelyezéseknél 9 százalékos bővülést értek el 2016-ban - mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a bővülni fog az európai piac a fokozódó beruházási kedv miatt. Az eszközberuházások esetében a tavalyi 3,3 százalékos emelkedése után az idén 3,4 százalékos növekedés várható az eurózónában.

Tóth Zoltán szerint a magyar piacon az európaihoz hasonló a helyzet. A magyar gazdaság ugyanis 2017-ben a tavalyinál nagyobb ütemben bővülhet és a beruházások terén is bővülésre van kilátás, ez pedig fenntartható növekedési pályát jelent a magyar lízingvállalatok számára.

A nemzetközi lízingpiacnak és a -vállalatoknak komoly kihívást jelent a technológiai forradalom. Az ügyfelek egyre inkább nem szeretnének feltétlenül tulajdont szerezni, egy-egy gép vagy jármű esetében, hanem elsősorban használni szeretnék azokat - fogalmazott a főtitkár. Ez a folyamat pedig a lízingcégeknek mindenképpen jó lehetőséget teremt, mert univerzális finanszírozóként a gazdaság szinte bármelyik szereplőjének biztosítani tudják az adott eszközt, szolgáltatást vagy terméket - véli Tóth Zoltán.