Nagyszabású vizsgálatokba kezdtek a romániai illetékes szervek több húsüzemnél szerdán, miután a németországi élelmiszer-biztonsági hatóság arról értesítette a Bukarestet, hogy jelentős mennyiségű antibiotikummal szennyezett pulykahúst találtak németországi feldolgozó üzemekben és kereskedelmi egységekben. Vladimir Manastireanu, a romániai állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság alelnöke nem tudta megmondani, hogy pontosan hova és mekkora mennyiségben szállítottak pulykahús Romániából, helyi sajtóértesülések szerint ugyanakkor nemcsak Németországba, hanem más nyugat-európai országba is jutott a szennyezett húsból. Az ellenőrök a mai nap folyamán minden érintett üzemből mintákat vesznek, tájékoztatást négy-öt napon belül ígér a hatóság.

Az érdekképviseletek ugyanakkor a román húsipar ellen indított támadásnak vélik a szerintük mesterségesen gerjesztett újabb esetet. Gyanakvásra ad okot, hogy a pulykahúsról hét hónappal azt követően derült ki hogy szennyezett, miután a szállítmány elhagyta Romániát - mondta az Agerpresnek a szárnyastenyésztők országos szövetségének elnöke, Ilie Van. A szakember szerint az élelmiszer-biztonsági vizsgálatokat akkor kell elvégezni, amikor a hús megérkezik az adott országba, jelen esetben viszont a már polcon lévő termékekről derült ki, hogy szennyezettek, amelyekbe adott esetben máshonnan származó alapanyagok is kerülhettek.

Van úgy tudja, hogy 19 tonna kilogramm pulykamellben találtak a németek antibiotikumot. Románia évente 15 ezer tonna szárnyashúst importál Németországból miközben a visszairányuló kivitel alig 5 ezer tonna.  Az agrártárca adatai szerint 2012 első nyolc hónapjában Románia összesen 309 millió euró értékben exportált húst, amelynek 64 százaléka szárnyashús volt.