BUX
40021

A magyar frankhitelek miatt aggódik a Raiffeisen

Korlátozott marad az euróövezeti adósságválság hatása Kelet- és Közép-Európában - véli Herbert Stepic a Raiffeisen Bank International (RBI) vezérigazgatója. Különösen a magyar frankhitelek jelentenek problémát a banknak - adta hírül az APA osztrák hírügynökség.

MTI-Eco, 2011. augusztus 25. csütörtök, 16:49

Az egyes euróövezeti országokat sújtó államadósság-válság hatása az RBI első számú piacán, Közép- és Kelet-Európában korlátozott marad - mondta a vezérigazgató a bank első félévi eredményének ismertetésekor. Egyebek között utalt arra, hogy az euróövezet exportjának mindössze 3,3 százaléka irányul a térségbe, s hogy a külkereskedelmi mérleg 2008 óta jelentősen javult ezekben az országokban.

Rámutatott ugyanakkor a délkelet-európai országok és az adósságválságban érintett Olaszország kereskedelmi kapcsolataira és a svájcifrank-hitelek problémájára Magyarországon, Lengyelországon és Romániában. Ez "fenyegetést jelenthet" - fogalmazott a vezérigazgató. A frankhitelek összege 3,5 milliárd euróra tehető, ez az összes hitelállomány 4,3 százalékát teszi ki.

Magyarország tartósan a legproblémásabb

"Igazi problémát Magyarország jelent" a Raiffeisen és a piac számára - mondta Stepic a sajtótájékoztatón a hírügynökség tudósítása szerint. Lengyelországban és Romániában például szigorúbbak voltak a hitelezési feltételek, s ez kevesebb törlesztési elmaradáshoz vezetett.

Két országban volt veszteséges a Raiffeisen-leányvállalat 2011 első félévében, Szlovéniában és Magyarországon. A szlovén veszteség a piac kis mérete miatt nem számottevő, Magyarország ezzel szemben "tartósan a legproblémásabb" a Raiffeisen számára azok közül az országok közül, ahol jelen van. Ebben belső okok és az általános piaci helyzet egyaránt szerepet játszanak Stepic szerint. A belső - szervezeti, kockázatelemzési - okokat a Raiffeisen megpróbálja maga orvosolni. A gazdasági helyzetet illetően a kormány igyekezete ellenére a javulás hosszú távon olyan strukturális reformoktól függ, amelyeknek még nem érezhető a hatásuk. Hozzátette: hasonló helyzettel néznek szembe a vetélytársak is

A magyar és az osztrák bankadó csökkentette az eredményt

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy az RBI első féléves üzemi eredményét az osztrák és a magyar bankadó, valamint jövedelem-kiigazítások csökkentették. A két országban a bankadó mértéke összesen 68 millió euró volt. A céltartalékok csökkenése ezzel szemben javította az eredményt.

Az RBI csütörtökön 345 millió eurós konszolidált adózott eredményt jelentett kisebbségi részesedések nélkül a második negyedévről. Ez meghaladta ez eső negyedévi 270 millió eurót, és az egy évvel korábbi 138 millió eurót, továbbá jóval nagyobb lett a szakértők által várt 273 millió eurónál.