Palotaforradalom robbant ki tegnap az Apple éves közgyűlésén, mivel a vállalat részvényei tavaly óriási drágulás után hatalmasat zuhantak, ám az igazgatóság ennek ellenére azt javasolta, hogy Tim Cook vezérigazgató alapfizetését 51 százalékkal, évi 1,4 millió dollárra emeljék. A Financial Times értesülése szerint a jelenlévők több mint egyharmada a nagyvonalú béremelés ellen szavazott. Az ellenállás nagyon kínos az Apple-nek, amely az utóbbi másfél évtizedben hozzászokott ahhoz, hogy a befektetők egyik kedvence.

A vállalat részvényeinek ára tavaly az év eleji 405 dollárról szeptemberre 705 dollárra emelkedett, majd a hegymenethez hasonló meredek zuhanással mostanra 442 dollárra esett. A piacot aggasztja, hogy nincs a vállalat tarsolyában olyan új termék, amely az iPhone korábbi változataihoz hasonló sikerre számíthat, miközben az okos telefonok és a táblagépek piacán megjelentek az olcsóbb készülékek, amelyek elszívják az Apple termékei elől a keresletet.

Nekik sem tetszik

A csökkenő részvényár miatt sokkal érzékenyebbek lettek a befektetők az osztalékra, amellyel kárpótolhatnák magukat. Az Apple 137 milliárd dollár készpénzt és értékpapírt birtokol, amely megfelel Magyarország éves GDP-jének, ám hagyományosan tartózkodik az osztalék osztogatásától. Az egyik ismert izgága hedge-fund-menedzser, David Einhorn beperelte az Apple-t ezért a magatartásáért, amit Cook tegnap színjátéknak minősített. Hozzátette, hogy a cég vezetősége erősen gondolkodik az osztalék kérdésén.

A zuhanó részvényárfolyamról azt mondta, hogy az neki sem tetszik, sőt az igazgatóságnak sem, de ők jelenleg a hosszabb távú jövedelmet ígérő lépéseken dolgoznak. Az Apple szokásához igazodva nem árult el erről többet, elemzők két új termékre gyanakodnak: egy a tévét és tévézést forradalmasító, az internetet és a televíziót egy rendszerbe olvasztó újításon, és egy okos órán (iWatch). Az utóbbi a kiszivárogtatott hírek szerint rugalmasan hajlítható érintőképernyőt kínálna, amelyről a felhasználó használhatja a táskájában pihenő iPhone-ja képességeit, illetve amely megmutatná viselője bizonyos aktuális egészségügyi adatait.