A magyar Tesco helyére jön a Walmart? Itt az új pletyka!

Egy szlovák lapértesülés újra felmelegítette a Tesco Magyarországot is érintő esetleges régiós kivonulását.
MTI, Napi.hu, 2015. szeptember 9. szerda, 06:14
Fotó: Reuters

A Tesco a szlovák Hospodárske Noviny értesülései szerint egy hónapon belül nemzetközi pályázatot ír ki egész közép-európai hálózatára, tehát nemcsak a szlovákiai, hanem a csehországi, lengyelországi és magyarországi áruházakra is - írta a pozsonyi Új Szó. A Tesco-áruházak lehetséges felvásárlójaként a napilap első helyen az amerikai Walmart áruházláncot említette, de szóba jöhet még például a francia Groupe Casino és a japán Aeon társaság is.

Hasonló értesülésről ez év márciusában már beszámolt egyszer a szintén szlovák Sme, most valószínűleg a Tesco dél-koreai kivonulása miatt kerülhetett elő újra a sztori. A szlovák lap által közölt forgatókönyv valószínűségét gyengíti ugyanakkor, hogy a hasonló nagyságrendű tranzakciókat nem nyilvános nemzetközi pályázat keretében szokták lebonyolítani.

A Napi.hu megkereste az ügyben a Tesco Global Áruházak Zrt.-t is: a társaság annyit közölt, hogy a Tesco soha nem kommentál sajtóban megjelenő spekulációkat, most sem teszi.

A vasárnapi zárva tartás tette be a koreai kaput

A legnagyobb brit kiskereskedelmi vállalat hétfőn jelentette be a dél-koreai üzletláncának eladását a Londoni Értéktőzsdén. A cég egy nemzetközi pénzügyi befektetési társasággal jutott - egyelőre feltételes, a versenyfelügyeleti hatóságok döntésétől is függő - megállapodásra a Dél-Koreában Homeplus néven bevezetett, a Samsung csoporttal vegyesvállalati formában létrehozott érdekeltség eladásáról. A Tesco a hétfői londoni bejelentés szerint valamivel több mint 4 milliárd font készpénzért adja el a befektetési társaságnak a dél-koreai hálózatot. Előzetes becslése szerint az adózás és a tranzakciós költségek utáni nettó árbevétel 3,35 milliárd font (1440 milliárd forint) körül lesz.

A Tesco hivatalos hétfői közleménye a dél-koreai üzletág eladását a cég versenyképességének helyreállítását és adósságterheinek csökkentését célzó stratégiai programmal hozza összefüggésbe. A Financial Times című londoni gazdasági napilap online kiadásának hétfői értékelése szerint azonban a Tesco egyébként pénzügyileg sikeres dél-koreai tevékenységének felszámolásában az egyik fő tényező a kiszámíthatatlan dél-koreai szabályozási környezet volt, pl. a minden második vasárnapra előírt zárva tartási kötelezettség. (A nemzetközi kereskedelmi láncoknak nem éppen kedvező politikai, szabályozási környezet éppenséggel Magyarországra is igaz - a szerk.) A dél-koreai érdekeltség eladási terveiről szóló hétfői londoni bejelentésben a Tesco hangsúlyozta, hogy továbbra is fenntartja azokat az erőteljes délkelet-ázsiai üzleti érdekeltségeit, amelyeknek hosszú távú növekedési kilátásai jók, és ugyanez érvényes a nagy-britanniai, az írországi és az európai érdekeltségekre.

Kilábalóban

A Tesco a tavalyi pénzügyi évét évszázados történetének eddigi legrosszabb eredményével zárta: a vállalat a vártnál sokkal nagyobb, 6,38 milliárd fontos (csaknem 2800 milliárd forintos) adózás előtti veszteséget jelentett 2014-2015-re vonatkozóan.  A Tesco vezérigazgatója, Dave Lewis már tavaly teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg. Ennek jegyében a cég első lépésként bezárta 43 veszteséges nagy-britanniai üzletét, és törölte további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését.

A Tesco - a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója 320 ezer alkalmazottal - rendkívül nehéz, könyvelési botrányokkal és bűnügyi vizsgálattal súlyosbított pénzügyi évet hagyott maga mögött.  A cég tavaly október 23-án jelentette be, hogy előzetesen kalkulált nagy-britanniai eredményeit összesen 263 millió fonttal (115 milliárd forinttal) becsülte túl. Átfogó vizsgálatot indítottak a Deloitte annak kiderítésére, hogy miként lehetett ilyen mértékben elnézni a láncolat által a piacnak kiadott eredménybecsléseket, emellett a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) bűnügyi eljárást is indított a Tesco negyedmilliárd fontot meghaladó eredménykalkulációs hibájának ügyében.

A Tesco nemrégiben közölte, hogy Közép-Európában jórészt befejeződött az eddig országonként fenntartott vállalatvezetési csoportok egyesítése egyetlen regionális vezetési központtá. A cég ettől jelentős megtakarítást vár, és közleménye szerint ezt fogyasztói termékkínálatának fejlesztésére fordítja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Meningitis, 2015.09.09 18:43

Várom a Wallmarkot, ha ott akció van akkor igazi akció.
Fele vagy negyedannyiért lehet kütyüket, és egyéb dolgokat venni.
Bár mi képesek vagyunk mindent elb*szni :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

room_101, 2015.09.09 12:50

@hunorti: De ez neked jóhír, nem, seggfej?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.09.09 12:12

@room_101: ....ne szedj több drogot ,így is hülye vagy !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

room_101, 2015.09.09 11:17

Népnemzeti seggfejek járjanak a CBA-ba, legalább nem kell a tülekedő rusnya savanyú pofátokat néznem vásárlás közben. Az nem megy, hogy ajvékoltok itt, aztán meg az Aldiban veszitek az akciós cuccot rakásra. Álszent barmok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.09.09 07:46

@MMM108WWW: Amennyiben az eladásra kerülő szemét un. népnemzeti szemét, akkor a dolog rendben van, az árusítása zavartalanul folyhat:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html