Az Európai Központi Bank (ECB) és az az Európai Bankhatóság (EBA) által készített kutatás célja, hogy többéves időhorizonton felmérje az európai bankok ellenálló képességét egy váratlan pénzügyi válság esetén. Az egyik legfontosabb vizsgált adat a bankok elsődleges alaptőke mutatója, amelynek az úgynevezett "alappályán" 8 százalékot kell elérni, a "stresszpályán" pedig 5,5 százalékot.

A felmérés szerint a hazai piacon működő bankok közül az osztrák Erste Bank csoportnak 2016-ben 11,2 százalék lenne a tőkemutatója az alappályán és 7,6 százalék a stresszpályán. A Raiffeisen Zentralbank Österreich mutatója az alappályán kissé kisebb, 9,5 százalék, a stresszpályán közel azonos, 7,8 százalék.

A belga AXA Bank Europe mutatója az alappályán 12,7 százalékot ér el, de stresszpályán 3,4 százalékra csökkenne. Ennek megfelelően a bank már emelte is szavatoló tőkéjét, saját bejelentése szerint 225 millió euróval. A szintén belga KBC csoport (a K&H Bank anyavállalata) normál esetben 12,4 százalékos mutatóra számíthat, a rosszabb forgatókönyv szerint 8,3 százalékra.

A német Commerzbank mutatója alappályán 11,7 százalék, a stresszpályán 8 százalék, a Deutsche Bank esetében ugyanezek az arányok 12,5 százalékot, illetve 8,8 százalékot érnek el. A szintén magyar érdekeltségekkel is rendelkező francia BNP Paribas elsődleges alaptőke mutatója az alappályán 9,4 százalék, a stresszpályán 8,1 százalék lehet 2016-ban.

A magyar CIB Bank tulajdonos, az olasz Intesa Sanpaolo csoport alaptőke mutatója kedvező körülményeket feltételezve 11,2 százalék lehet két év múlva, a stresszpályán 8,3 százalék. Az UniCreditnél az alappályán 9,6 százalékot, a stresszhelyzetben 6,8 százalékot ér el a tőkemutató.

A holland ING Bank esetében 11,4 százalék és 8,7 százalék az alappályás és stresszpályás mutató.