A MasterCard a válság alatt is kaszált

A bankkártyahasználat terjedése sorra húzza fel az iparági cégek eredményeit.
MTI-Eco, 2011. november 2. szerda, 17:04
Fotó:

A bankkártyahasználat dinamikus terjedése révén a Visa és az American Express mellett a MasterCard nyeresége is jelentősen nőtt a harmadik negyedévben, az amerikai cég szerdán 38 százalékos profitnövekedésről számolt be.

A társaság adózott nyeresége 717 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi 518 millió dollárról. A bevétel 27,3 százalékkal 1,82 milliárd dollárra emelkedett.

A MasterCard kártyákkal teljesített fizetések értéke 844 milliárd dollár volt, ami 18 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A tranzakciók száma 20,5 százalékkal nőtt.

A MasterCard - és a Visa - nem nyújt hitelt, tevékenysége a tranzakciók lebonyolítására korlátozódik, bevétele pedig mindenekelőtt a tranzakciókért felszámított díjból származik. A kockázatot a kártyát kibocsátó partner - jellemzően bank - viseli. Az ágazat harmadik nagy szereplője, az American Express más üzleti modellt alkalmaz, a kártyaszolgáltatás mellett hitelt is nyújt az ügyfeleknek. A cég a harmadik negyedévben 1,2 milliárd dollár adózott nyereséget ért el, míg a Visa profitja 880 millió dollár volt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK