A Mol a világ legnagyobbjai között

Magyar cégek közül egyedüliként a Mol szerepel a Fortune magazin 500 legnagyobb bevételű vállalatának listáján. Az olajcég sokat lépett előre, egy évvel ezelőtt a 469. helyet foglalta el, ahonnan a 412. helyre sikerült feljönnie.
portfolio.hu, 2012. július 11. szerda, 11:50
Fotó: Napi.hu

A világ tíz legnagyobb bevételű vállalata közül hét az olajiparban tevékenykedik, rajtuk kívül egyedül az amerikai kiskereskedelmi óriás Wal-Mart, a kínai elektromos áramszolgáltató State Grid és a Toyota került fel a legnagyobbak közé. A hazai viszonylatban óriásnak mondható Mol bevétele a nemzetközi élmezőnyhöz képest eltörpül.

Míg bevétel alapján a Shell a legnagyobb vállalat, a tevékenységeinek profitabilitása tavaly mégsem volt olyan erős, mint például az Exxoné. Profitalapon ugyanis az amerikai szektortárs előzi a Shellt, ráadásul az ilyen tekintetben összeállított listán az olajcégek mellett már több más iparág szereplői is képviseltetik magukat. A kínai bankok mellett olyan technológiai óriások is felkerültek a legnagyobb tíz profittal bíró vállalat sorába, mint az Apple vagy a Microsoft, de a nagy bányavállalatok közül a BHP és a Vale is képviseltetik magukat.

mol
HOZZÁSZÓLÁSOK