Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Slovnaft csoport 2015 első hat hónapjában 123 millió eurós tiszta nyereséget könyvelt el, ez jelentős javulásnak számít a tavalyi év hasonló időszakához, amikor 18 millió eurós veszteséget mutattak ki, és megerősíti a nyereségnövekedés az első negyedévben újraindult trendjét. A Mol szlovákiai leányvállalata az év első három hónapjában 17 millió euró tiszta nyereséget produkált és ezzel akkor visszájára fordította az ágazatban az utóbbi években tapasztalt bevétel és nyereségcsökkenési trendet.

A vállalat az első félévben 1,83 milliárd eurós forgalmat bonyolított, ez hozzávetőlegesen megfelel az egy évvel korábbi adatnak.

A javuló eredmény a Slovnaft szerint részint a műanyagok és kémiai termékek haszonkulcsának kedvező irányba történt elmozdulásának, illetve az olajipari termékek iránt megnövekedett keresletnek köszönhető. Ezenfelül jelentésükben rámutatnak: a nyereségességhez hozzájárult az eurónak a dollárral és az euró zónán kívüli országok fizetőeszközeivel szembeni árfolyamának javulása, valamint az energia és nyersanyagok árának csökkenése, illetve a gyártáskapacitások magas szintű megbízhatósága is.

"A New Downstream és a Next Downstream nevű belső hatékonyságnövelő programok, illetve a kiadások szintjének csökkentése pozitív eredményeket hozott a vállalatnak. Ez, valamint a műanyagok piacán tapasztalt jobb üzleti feltételek együtthatása volt a nyereségesség hajtómotorja" - véleményezte az adatokat Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója. Hozzátette: ezek az eredmények igazolták azt a döntést, amely mentén a vállalat 300 millió eurót ruházott be fejlesztésekbe petrolkémiai részlegén, ahol már az idén beindítják a kulcsfontosságú gyártóegységeket.

A Slovnaft 2015 első félévében 2,94 millió tonna kőolajat dolgozott fel, ez 24 százalékkal volt több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A vállalatnál az első hat hónapban éves szinten harmadával, 718 ezer tonnára sikerült növelni az általuk előállított gépkocsi benzin mennyiségét, ugyanebben az időszakban a Slovnaftban készített gázolaj mennyisége éves szinten 25 százalékkal, 1,56 millió tonnára emelkedett. Az első félévben jelentős mértékben, éves szinten 37 százalékkal nőtt a polimer termékek előállítása is, a legyártott termékek mennyisége elérte a 203 ezer tonnát.

A Slovnaftnak az első félévben éves szinten 15 százalékkal, 2,85 millió tonnára sikerült növelnie olajipari termékeinek értékesítéseit. Ennek a mennyiségnek a háromnegyede az exportpiacokon talált vevőre.