A Bosch napenergetikai üzletága több mint félmilliárd eurós termelő beruházásra készül Malajziában. Az üzem alapkövét az idén teszik le - közölte a Bosch vezérigazgatója Franz Fehrenbach szerdán a dpa hírügynökséggel. Az üzem a termelést 2013 végén kezdi meg. Egy évvel később, a teljes termelési kapacitás kiépülését követően az üzem mintegy kétezer főt foglalkoztat majd.

"Alkalmazottaink számát a jelenlegi 3.500 főről 2013-ra ötezerre növeljük, 2017-re pedig már a mostani duplájára, hétezerre" - mondta a napenergetikai üzletág vezetője Holger von Hebel. Az 520 millió eurós malajziai üzemberuházás a legnagyobb a Bosch történetében. "A szilíciumkristály növesztésétől kezdve a napelemek előállításáig a teljes technológiai vertikum jelen lesz" - mondta Franz Fehrenbach.

A Bosch 2008-ban kezdte meg fényelektromos technológiai üzletág fejlesztését. Mostanra a családi házakban alkalmazható napenergia moduloktól kezdve teljes napenergia erőművekig minden részegységet és berendezést felölelő teljes termékpalettát gyárt a cég. A napenergetikai üzletág értékesítési árbevétele az idén nagy valószínűséggel már meghaladja majd az egymilliárd eurót. Tavaly 900 millió eurós értékesítési árbevételt ért el az üzletág.

A Bosch napenergetikai üzletága szerves növekedéssel kíván terjeszkedni, felvásárlásokat nem tervez. A legnagyobb növekedési lehetőségeket Ázsiában és Amerikában látja. Jelenleg az üzletág forgalmának kétharmadát Európában termeli ki. "2017-re forgalmunk egy-egy harmadát adja majd Európa, Ázsia és Amerika" - mondta Holger von Hebel.

Az új ázsiai üzem elsősorban az ázsiai piacra termel majd. "Természetesen közép- és hosszú távon tervezzük az amerikai jelenlétünk kiépítését is" - mondta az üzletág igazgatója. Az üzletág központja a türingiai Arnstadtban szintén profitál majd a forgalom növekedéséből. A jelenlegi kétezer fős alkalmazotti létszámot 2012-re további ezerrel növelik, ebből 600 főt már az idén felvesznek.

A Bosch évek óta igyekszik több pillérre helyezni tevékenységét és csökkenteni függőségét az autóipartól. Tavaly 28 milliárd eurós értékesítési árbevételének több mint 60 százalékát adta az autóipari üzletág.