A francia Total SA, Európa harmadik legnagyobb olajvállalata 1,38 milliárd dollárért 60 százalékos részesedést vásárol a SunPower Corp.-ban, az USA második legnagyobb napelemgyártójában. Az amerikai cég vezetősége barátságos lépésnek minősítette az akvizíciót, aminek nyélbe ütéséhez még szükség van a versenyhatóságok jóváhagyására is. Az ügylet a Bloombergnek nyilatkozó szakértők szerint felvásárlások sorozatát indíthatja el a napenergia-iparban, ugyanis az ágazat nyugati cégei csak így tudják felvenni a versenyt állami támogatásokat évező kínai versenytársaikkal szemben.

A Total megjelenésének azonnali haszna, hogy a SunPower olcsóbban jut hitelhez, de a technológiai fejlesztés felgyorsításához is szükség van a tőkeerős szakmai befektetőre. A bejelentés hírére a kínai Suntech Power Holding Co., a világ legnagyobb napelemgyártója hét-, a kínai tulajdonú Canadian Solar Inc. és az arizonai központú First Solar Inc., a világ legnagyobb filmnapelem-gyártója hat-hatszázalékos részvény-áremelkedést könyvelt el.

A francia olajmulti egyszeri tételektől és készletváltozásoktól megtisztított nettó nyeresége 35 százalékkal, 3,1 milliárd euróra (4,6 milliárd dollár) ugrott az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest annak ellenére, hogy a cég a líbiai polgárháború miatt kevesebb olajat termelt ki - jelentette a Dow Jones. A vállalat naponta 2,371 millió hordó olajnak megfelelő energiahordozót értékesített január-márciusban szemben az egy évvel korábbi 2,427 millióval. A Total részvényei kilenc százalékkal drágultak az elmúlt hat hónapban az olaj drágulásának köszönhetően.