A Napster csődvédelemért folyamodott

A Napster Inc., a korábban legnépszerűbb, ám bírósági úton bezárásra kötelezett internetes fájlcserélő szolgáltatás üzemeltetője csődvédelemért folyamodott az amerikai Delaware államban - adta hírül a Bloomberg.
Almási Gábor, 2002. június 3. hétfő, 14:31

A Napster egyébként nemrégiben megállapodott a Bertelsmann AG médiabirodalom vezetőivel a cég megmaradt vagyonának eladásáról. Konrad Hilbers május 14-én - azt követően, hogy a két cég vezetősége nem tudott megegyezni - lemondott a Napster pénzügyi igazgatói tisztségéről, ám három nappal később - miután a internetes vállalat tulajdonosi elfogadták a Bertelsmann 8 millió dolláros kivásárlási ajánlatát - újból elfoglalta pozícióját.
Az egykor tízmilliók által használt online fájlcserélő alkalmazás tulajdonosa 1999-ben keveredett szerzői jogi bonyodalmakba az adatbázisában megtalálható számos előadó kiadójával. Egy márciusban hozott bírósági végzés értelmében a cég kénytelen lehúzni a rolót. Az indoklás szerint a szolgáltató lehetőséget teremtett a rajta keresztül megosztásra kerülő zeneszámok jogdíj nélküli terjesztésére.
A bírósági döntés további, hasonló szolgáltatásokat nyújtó cég, mint például a szintén - főként a Napster haldoklása után - népszerűvé vált Audiogalaxy jövőbeni sorsát is előre vetítheti.

HOZZÁSZÓLÁSOK