"Minden (jelentősebb) devizakereskedelmet folytató német bankot felkértünk arra, vizsgálják meg alkalmazottaik esetleges részvételét devizaárfolyam manipulációkban" - mondta Raimund Roeseler, a BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) bankfelügyeleti igazgatója egy frankfurti konferencián adott interjúban.

A német pénzintézetek közül eddig a Deutsche Bank ismerte el, hogy alkalmazottai "nem helyénvaló" devizaárfolyam kereskedelemi kommunikációt folytattak.

Raimund Roeseler elmondása szerint az érintett kereskedők kevésbé likvid dél-amerikai és ázsiai devizák árfolyamának befolyásolására tettek kísérletet. Olyan telefonbeszélgetések átirata került a BaFin birtokába, amelyekben "a kereskedők alacsonyabb, vagy magasabb fixing árfolyamokat kértek, partnereik pedig erre válaszul például 400 millió eurós ügyletet hajtottak végre az árfolyamok megmozgatása érdekében" - fogalmazott Raimund Roeseler.

Nincs semmi, ami arra utalna, hogy felső vezetőknek is tudomása lett volna a dologról a Deutsche Banknál - szögezte le.

Elmondta, hogy a devizaárfolyam manipulációk vizsgálata jóval tovább fog tartani, mint a londoni bankközi kamatláb (Libor) manipulálásával kapcsolatos vizsgálatok, mivel jóval nagyobb ellenőrizendő adattömegről van szó. "Az idén biztosan nem érünk a végére" - mondta a BaFin bankfelügyeleti igazgatója, hozzátéve, "sosem gondoltuk volna, hogy olyan likvid piacokat, mint amilyen a devizakereskedelem is, manipulálni lehetne".