A német bankok nyögik a legnagyobb terheket

A német bankok nem teljesítő hiteleinek állománya jelentősen meghaladja más európai pénzintézetekét - derül ki a PricewaterhouseCoopers (PWC) elemzéséből.
NAPI, 2010. június 28. hétfő, 15:16
Fotó:

A német bankok által kezelt késedelmes, illetve nem fizető hitelek állománya 2009 végén közel 213 milliárd eurót tett ki. A brit bankokat ezzel szemben 155 milliárd euró, a spanyol bankokat 97 milliárd euró, az olasz bankokat pedig 59 milliárd euró kétséges, vagy be nem hajtható kintlévőség terhelte - írta az MTI-Eco.

A gazdasági krízis alatt minden vizsgált országban növekedett a rossz hitelek állománya. Németországban a 2008 végi állapothoz képest megduplázódott a késedelmesen, illetve egyáltalán nem törlesztett adósságok állománya.

A kormány által támasztott szigorúbb tőkemegfelelési követelményeknek minden német bank eleget tud tenni rossz hiteleik magas állománya ellenére is - részben állami támogatásnak köszönhetően. A PwC szerint ezzel magyarázható, hogy Németországban még nem indultak meg a kényszerárverések.

Európában még egyébként sem vett lendületet a rossz hitelek értékesítésének piaca - mutatott rá Jens Rönnberg, a PwC szakértője. "Néhány potenciális hitelportfolió felvásároló már ugrásra készen áll, de az árról alkotott elképzelések még nyilvánvalóan messze esnek egymástól." Jens Rönnberg szerint azonban az év második felére már Európában is fellendülhet a hitelfelvásárlási piac.

HOZZÁSZÓLÁSOK