Az Audi, a Bosch és a Mercedes a legnagyobb magyarországi cégek között vannak, és Németország vezetésével ellentétben egyáltalán nem bírálják Orbán Viktor kormányát korrupt vezetési módszerei és a jogállamiság meggyalázása miatt. Thorsten Benner pedig megkövetelné ezt ezektől a vállalatoktól, mert azáltal, hogy kihasználják a magyaroktól kapott kedvezményeket és olcsón gyártanak, befektetéseket hajtanak végre, csak legalizálják a jelenlegi "rezsim" hatalmát.

A Global Public Policy Institute nevű kutatóintézet politológusa szerint "Magyarország a német vállalatok sikersztorija". Mindezt azzal indokolja, hogy ezek a cégek szinte Kínához és Oroszországhoz hasonló feltételeket találnak: a szakszervezeteknek alig vannak jogaik, a dolgozók olcsók, cserébe alkalmazkodók és teherbírók. Mindemellett a kormány is rengeteg adókedvezményt biztosít a számukra. Szemben a másik két országgal, Magyarország tagja az Európai Uniónak, így hozzáférnek a közös piachoz, ami szintén megéri a német cégeknek.

Benner viszont úgy látja, hogy a pénzügyi sikereikkel, valamint azzal, hogy egy pódium mögé állnak Orbán Viktorral, csak legitimálják a korrupt, önmagát illiberálisnak valló kormányt. "Mi magyarok sikeresek vagyunk, hisz a német gyárak itt fektetnek be és szeretnek velem együtt mutatkozni" - képzelte magát Orbán helyébe a kutató a lapnak adott interjújában.

A politológus azt mondja, hogy ezek az eredmények azért is fontosak, mert a választási kampányban napról napra újabb korrupciós ügyek kerülnek nyilvánosságra a Fidesz-KDNP-kormányról. Az átadó ünnepségekkel, befektetésekkel viszont a budapesti vezetés megpróbálja ellensúlyozni a róla kialakult képet. Benner szerint így elvárható lenne, hogy a német cégek intsenek be a magyar kormánynak, mert egy antidemokratikus államot támogatnak.

A szakértő kitért rá, hogy nem minden német céggel van probléma: a Bertelsmann és az RTL Klub megpróbál fellépni a kifogásolt dolgok ellen.

A jelenség, hogy a német cégek a berlini kormány kritikái ellenére élvezettel terjeszkednek Magyarországon már másokból is ellenérzéseket váltott ki. Német cégvezetők korábban a Handesblattnak el is ismerték, hogy amíg a bankszámlájukra sok pénz érkezik, nem foglalkoznak a jogállamiság állítólagos gyengülésével.