A kínai Fujian Grand Chip Investment Fund (FGC) 670 millió eurós (204 milliárd forint) ajánlatot adott a német technológiai cégre, amelyet szeptember 8-án jóváhagyott a német kormány. Az engedély visszavonását a német gazdasági minisztérium a vizsgálat lezárásáig nem kommentálja.

A német jogi szabályozás szerint a kormány akkor akadályozhatja meg a piaci felvásárlásokat, ha azok kockázatot jelentenek az energiabiztonságra, a védelmi képességre vagy a pénzügy rendszer stabilitására.

Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter júniusban a WirtschaftsWoche című gazdasági lapnak írt cikkében sürgette, hogy az Európai Unió védje meg kulcsfontosságú iparágait az unión kívüli befektetőktől. Hangsúlyozta, hogy az uniónak nemcsak a biztonsági és védelmi szektorokat kell óvnia, hanem az európai gazdaság jövője szempontjából stratégiai fontosságú ágazatokat is.

Németországban egyre nagyobb figyelmet kapnak a kínai befektetők felvásárlásai, amelyek közül kiemelkedett az ügylet, amelyben a német Kuka iparirobot-gyártó vállalatot 4,5 milliárd euróért szerezte meg a kínai Midea háztartásigép-gyártó vállalat. A kormány eleinte maximum 49 százalékos tulajdoni hányad megvásárlását engedélyezte volna a kínai cégnek, azonban később beleegyezett a felvásárlásba, miután több nagy német részvényes értékesítette részesedését a Mideanak.