A német nagybankok sem tudják önerőből összehozni a bázeli tőkekövetelményeket

Mintegy 50 milliárd euró friss tőkére lesz szüksége a tíz legnagyobb német banknak, hogy a múlt vasárnap életbe lépett Bázel III pénzügyi szabályozás szigorú előírásainak képesek legyenek megfelelni - írta a német Bundesbank szakértőire hivatkozva a hétvégén a Der Spiegel.
MTI-Eco, 2010. szeptember 19. vasárnap, 12:50
Fotó:

A kérdés vizsgálatakor a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy még a legnagyobb német bankok sem fogják tudni teljesen saját erőből "összehozni" a Bázel III követelményeinek megfelelő tőkét, illetve pénzügyi mutatókat.

A német bankmentő alap vezetője szerint a teljes német bankágazatnak mintegy 200 milliárd euró pótlólagos tőkére lesz szüksége az új szabályozás miatt.

A világ központi bank- és pénzügyifelügyelet-vezetőinek Bázeli Bizottsága a múlt vasárnap hirdette ki az új nemzetközi szabályokat a bankok tőkemegfelelési mutatóinak szigorítására. A megbeszélések színhelyéről Bázel III-nak nevezett intézkedéseket a nemzeti kormányok, parlamentek dolga lesz törvénybe iktatni fokozatosan, 2019-ig. 

A rendszer alapját az 1988-ban meghirdetett Bázel I egyezménycsomag vetette meg. Akkor azt határozták meg, hogy a nemzetközi színtéren szereplő bankoknak legalább 8 százaléknyi tőkét kell szavatoló tartalékban tartaniuk a kockázattal súlyozott mérlegfőösszeghez képest. Ez lett az alapvető tőkemegfelelési mutató. A 2004. júniusban meghirdetett, és azóta folyamatosan toldozott-foldozott Bázel II ezeken a lényegi dolgokon nem változtatott, hanem általános szabványokat igyekezett adni a nemzeti felügyeleteknek a tényleges ellenőrzési, szabályozási munkához. 

A tovább "javított" Bázel III szerint a bankoknak 4 százalékról 6 százalékra kell emelniük az "első körös" (Tier1) tőkemegfelelési mutatót, ezen belül a "magtőke" arányát 2 százalékról legalább 4,5 százalékra kell növelni. Ehhez hozzá kell tenni legalább 2,5 százaléknyi "válságpuffert", vagyis "tőkemegőrzési ütközőt is.

A Bázel III megalkotói dicsérik a 2013-tól fokozatosan életbe léptetendő új szabályozást mint olyat, amely hosszú távon erősíteni fogja a pénzügyi stabilitást, a bankok viszont úgy vélik, kevesebb pénzük marad hitelezésre, és ettől lassulni fog a gazdasági növekedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.19 16:20

Okosak a jenkik, az Usa (megmaradt) bankok tőkeerősebbek, tehát amig az EU bankok szenvednek a tőkésítésen és nehezen hiteleznek addig az Usa versenyelőnyre tesz szert, mert jobban "tolja" a gazdaságot az olcsó(bb) és több kihelyezett hitel meg a Bernanke pénznyomdája, végülis nekik jó ha Európa, megszorít + jól meg adóztatja a bankokat, meg jó erős lesz az EURO hisz minden országra pedáns költségvetést kényszerit az EU = EURO erősödés = USA áru olcsóbb azaz az Európai (ugyanaz az áru) drágább lesz...
mondhatnám azt is, hogy a németeket a saját fegyverükkel fogják legyőzni !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html