A Nestlé nem foghatja a nyuszira

A világ legnagyobb élelmiszeripari társasága az első félévben 3 százalékos profitcsökkenésről adott hírt, egyúttal közölte: elszámolta magát, éves bevételi tervei tarthatatlanok.
NAPI, 2009. augusztus 12. szerda, 18:11
Fotó:

A Nestlé SA eredményének leginkább az erős svájci frank ártott a társaság beszámolója szerint; a társaság nyeresége 5,07 milliárd frankra csökkent az év első hat hónapjában a tavalyi 5,21 milliárdról, miközben forgalma 1,5 százalékkal múlta alul az előző év bázisidőszakit, így 52,27 milliárd svájci frankot tett ki.

A devizaárfolyam-ingadozásoktól eltekintve a Nestlé forgalma 3,5 százalékkal nőtt az első félévben, alulmúlva az elemzők 3,9 százalékos növekedésre vonatkozó konszenzusát.

Az eredményen javított, hogy a Nestlé átadta az Alconban lévő részesedésének egy részét a Novartisnak, így a félév végére már csak 52 százalékban tulajdonosa a kontaktlencse-gyártónak. A menedzsment közölte: az Alcon egy részének sikeres eladása után tartja magát a korábban bejelentett 25 milliárd frankos részvény-visszavásárlási tervéhez, amelyet a jövő év végéig befejezne. A cégvezetés egyúttal azt is jelezte, hogy a részvény-visszavásárlási akció sikerétől függően az Alconban fennmaradó tulajdonrészét is értékesítheti a jövőben.

A társaság költségmegtakarítási intézkedései hatására 0,3 százalékponttal 14,1 százalékra emelkedett a működési profitmarzs, annak ellenére, hogy a Nestlé reklám- és kutatás-fejlesztési kiadásai emelkedtek az első félév során. A javuló profitmarzs ellenére a társaság vezetősége közölte: eltekint korábbi legalább 5 százalékos forgalomnövekedési előrejelzésétől a második félévre vonatkozóan, bár továbbra is bízik az előző év azonos időszakában regisztráltnál jobb számokban.

A Nestlé korábbinál borúsabb előrejelzése kellemetlen meglepetés a Kraft és az Unilever elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott kedvező számainak tükrében. A tengerentúli társaság 4 százalékos éves szintű forgalomnövekedés mellett a korábbinál is magasabb profitra számít az idén, míg a brit cég 4,1 százalékos forgalomnövekedésről számolt be a második negyedévre vonatkozóan.

HOZZÁSZÓLÁSOK