A Nokia forgalomvisszaesést vár, az eredményprognózis maradt

Bejöttek az elemzői várakozások, a Nokia mai közleményében a második negyedévet illetően immár a forgalom visszaesésére számít, ám az eredménycélkitűzés maradt. A finn cég részvényei, illetve az ágazat más szereplőinek papírjai komoly áreséssel reagáltak a rossz hírre - jelentette a Reuters.
Ádám Viktor, 2002. június 11. kedd, 12:52

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója a készülékek és hálózatok iránti gyenge keresletre hivatkozva közölte, hogy a korábban prognosztizált, éves szinten 2-7 százalékos forgalomnövekedés helyett immár az eladások 2-6 százalékos csökkenésére számít. A mobiltelefonok terén 5-10 százalékos növekedés helyett 0-4 százalékos bővülésre van kilátás, a forgalom alakulásán meglátszik az új modellek hiánya. A mobiltávközlési hálózatok esetében igazán rosszak a kilátások, a korábban jósolt 5-10 százalékos csökkenéssel szemben 20-25 százalékos visszaesés várható, amiért részben a harmadik generációs hálózatok beindításának késése tehető felelőssé.

A rossz hír napvilágra kerülését követően közel 4 százalékos zuhanást produkáltak a Nokia-részvények, de meredek lejtőre kerültek a rivális Ericsson papírjai is éppúgy, mint az ágazat más szereplőinek részvényei.
A világ mobiltelefon-piacának több mint harmadát birtokló cég ugyanakkor közölte, hogy a forgalomcsökkenés ellenére tartani tudja a második negyedévre kitűzött 18-20 eurócentes részvényenkénti eredményt, szemben az egy évvel korábbi 17 centtel.

A Nokia pozíciói különösen az európai piacokon romlottak, a riválisok - mint például a Siemens és a Samsung - előretörésének betudhatóan, ráadásul úgy tűnik, a mobilszolgáltatók sem tervezik beruházásaik növelését.
Mint arról tegnap beszámoltunk, a Merrill Lynch lefelé módosította a mobiltelefonok iránti globális kereslet idei és jövő évi növekedésére vonatkozó prognózisát, s közölte, hogy a Nokia világpiaci részesedése a mostani mintegy 35 százalékról 2004-re 33 százalékra csökkenhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK