A Nokia megvásárolná az Alcatelt

A finn Nokia Corp. távközlési berendezésgyártó vállalat tárgyalásokat folytat konkurense, a francia Alcatel-Lucent SA megvásárlásáról azért, hogy az egyesült cég fel tudja venni a versenyt a svéd Ericsson és a kínai Huawei Technologies vállalatokkal a mobil távközlési hálózati berendezések világpiacán.
MTI-Eco, 2015. április 14. kedd, 11:22
Fotó: Reuters

Az Alcatel-Lucent piaci tőkeértéke mintegy 11 milliárd euró, a Nokia piaci tőkeértéke pedig 28 milliárd euró. Az Alcatel-Lucent részvénye több mint tíz százalékkal erősödött a párizsi tőzsdén a felvásárlási terv hírére, a Nokia részvénye pedig hét százalékkal esett Helsinkiben. A két vállalat együttesen 25,9 milliárd euró forgalmat bonyolított le 2014-ben, az Ericcson forgalma 25,1 milliárd euró volt, a Huawei távközlési berendezés üzletága pedig 23,6 milliárd eurót.

Az Infonetics piackutató cég adatai szerint a Nokia 17 százalékos részesedéssel rendelkezett 2014-ben a vezeték nélküli hálózati berendezések piacán, míg az Ericsson 30 százalékos, a Huawei 20 százalékos, a kínai ZTE 11 százalékos, az Alcatel pedig 10 százalékos részesedéssel. A tervet még mindkét vállalat részvényeseinek el kell fogadniuk. A Nokia május 5-én, az Alcatel-Lucent május 26-án tartja részvényesi közgyűlését.

Az egyesülés egyik legnagyobb akadályát a francia belpolitika jelenti. Franciaország egyrészt támogatja a nemzetközi porondon is versenyképes méretű páneurópai óriásvállalatok létrehozását az Airbus mintájára, ugyanakkor az Alcatel-Lucent a francia ipar egyik legnagyobb munkaadójaként és technológiai éllovasaként szimbolikus jelentőséggel bír számára. A Dow Jones hírügynökség által idézett francia kormányhivatalnok szerint az egyesülés csak olyan struktúrában kaphatja meg Párizs áldását, ami nagy döntési befolyást hagy meg a francia félnél.

Az Alcatel-Lucent rendelkezik egy tenger alatti kábelhálózati üzletággal is, amelynek kisebbségi részvénykibocsátását tervezik az idei év második felében. Az üzletág a feltételezések szerint nem képezi részét az egyesülési tervnek, mivel Franciaország titkosszolgálati szempontból stratégiai jelentőségűnek tekinti azt.

HOZZÁSZÓLÁSOK