A pénzt manapság bányásszák

Kapitális profitot vágott zsebre a világ legnagyobb bányatársasága, a BHP.
NAPI, 2011. február 16. szerda, 08:23
Fotó:

Az ausztrál BHP Billiton Ltd. 71,5 százalékkal, 10,52 milliárd dollárra növelte nettó nyereségét üzleti évének december 31-én végződött első felében. Az árbevétel 39 százalékkal, 34,17 milliárd dollárra ment fel - jelentette az Associated Press. A társaság visszavásárolja 10 milliárd dollár értékű részvényét.

A nyersanyagárak égbe szökő ára miatt minden bányatársaság jó eredményeket ér el, ezért a kiugró BHP-profit nem érte váratlanul az elemzőket. Az a bejelentés azonban, hogy a cég a következő öt évben 80 milliárd dollárt fordít új projektek indítására, már okozott némi meglepetést.

A BHP az elmúlt időszakban cégfelvásárlásokkal igyekezett terjeszkedni, ám nem sok sikert ért el. Most azonban azt közölte, hogy elsősorban Ausztráliában, Chilében és Kanadában szándékozik bővíteni termelését. A BBC-nek nyilatkozó elemzők szerint a bejelentés jól mutatja, hogy a bányatársaságok igyekeznének megfelelni az áruik iránti növekvő keresletnek, miközben kimerülőben lévő bányáikból egyre kevesebb nyersanyagot tudnak felszínre hozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK