A brit legfelső bíróság ítélete szerint az EMI Group kiadó nem értékesítheti az együttes engedélye nélkül egyenként a Pink Floyd dalait, mivel a korábban megkötött szerződés mind a fizikai, mind az internetes eladásokra vonatkozott. A per azért indult, mivel az EMI egyenként kívánta értékesíteni a dalokat, annak ellenére, hogy a fennálló szerződés szerint az albumokat csak egészében adhatná ki (az együttes és a kiadó 1967 óta állnak kapcsolatban egymással).

Az EMI azzal érvelt, hogy az 1989-ben, még az internetforradalom előtt kötött szerződés csak fizikai lemezeladásokra vonatkozott, ezt azonban a bíróság elutasította, mondván: a szerződés az albumok "művészi egységét őrzi", mind a fizikai, mind az online formákban. A per másik vonalát az együttesnek fizetendő jogdíjak képezték, ez azonban - üzleti titokra hivatkozva - nem került nyilvánosságra.

Az EMI szerint azonban ezzel még nincs vége a történetnek, a különálló Pink Floyd számok továbbra is elérhetőek lesznek például az iTunes-on. Számos kérdés vár még tisztázásra, az ügy még egy darabig el fog húzódni - nyilatkozta név nélkül a cég egyik munkatársa. A Pink Floyd fiaskó egy újabb szög a 2007-ben a Terra Firma magántőkealap által kivásárolt EMI koporsójába - véli Préda István, az MB Partners vezetője.

A Nomura Bankból kivált brit magántőkealap a hitelválság kirobbanása előtti pillanatban, 2007 nyarán vásárolta fel az EMI-t 4,7 milliárd euróért azzal a szándékkal, hogy az 5500 alkalmazott egyharmadát elbocsátva nyereségessé tegye a céget. A költségcsökkentés azonban nem sikerült: az EMI-t 25 évig vezető Tony Wadsworth távozott, Paul McCartney és a Rolling Stones más kiadókhoz igazolt át, a Grammy-díjas énekes Joss Stone pedig 2 millió fontnyi jogdíjról lemondva továbbállt.

A társaság néhány hete jelentette be, hogy a 2009. március 31-én zárult pénzügyi évben 2 milliárd euró veszteséget szenvedett el, és a KPMG megkérdőjelezte a cég hosszú távú életképességét. Az EMI eszközeladásokkal próbálja betömni a lyukakat, aminek kapcsán nemrég felröppent a hír, hogy eladják az Abbey Road lemezstúdiót is, amelyet a Beatles zebrán átsétáló képe tett híressé. A Terra Firma novemberben 90 százalékos céltartalékot képzett EMI-befektetésére, miután a Citibank visszautasította a lemezkiadó hiteleinek átstrukturálását.