A román kormány nagyvállalatok hóna alá nyúl

A bukaresti kormány egy múlt heti határozatával összesen mintegy 21 ezer milliárd lej értékű adósságot engedett el az Ipari Minisztérium hatáskörébe tartozó 13 állami nagyvállalatnak - közölte a minisztérium. Az elengedett összegből 10 666 milliárd lejt az érintett társaságok állammal szembeni adósságokra felszámolt büntetései tették ki, további 10 523 milliárd lej adósság törlesztési futamidejét pedig hat hónapos türelmi idővel további öt évre ütemezték át - adta hírül az erdélyi Krónika című napilap.
Király Andrea , 2001. április 25. szerda, 11:10
Fotó:

A rendelkezéssel a nagy országos társaságok pénzügyi helyzetét kívánják javítani, hogy az adósságok ne vezessenek a szolgáltatások tarifáinak további emelkedéséhez. A kormány ugyanakkor figyelmeztette a kedvezményezett társaságokat, hogy az adósságok átütemezése nem jogosítja fel őket a törlesztés további hanyagolására. Amennyiben így sem fizetnek pontosan, kényszervégrehajtás útján a teljes adósságot behajtják, a vállalatok vezetőségét pedig menesztik. A vállalatoknak havonta kell törleszteniük adósságukat, a kifizetés menetét pedig a szakminisztériummal való külön egyeztetést követően állapítják meg.
Az adósságoktól megszabadított energiatermelő vállalatok legtöbbjének kinnlevősége meghaladja a hátralékok szintjét. Ezek 90 százalékának behajtása szinte lehetetlen, mivel az adós társaságok nagy része tönkrement és felszámolás alatt áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK