A Rusatom Overseas Zrt. Budapesten rendezett konferenciát azoknak a magyar vállalatoknak a részvételével, amelyek a Roszatom Állami Vállalatcsoport üzleti partnerei lehetnek a jövőben, illetve projektjeihez szállíthatnak berendezéseket és szolgáltatásokat. Több mint 150 magyar cég vett részt a rendezvényen. A megjelent cégek képviselői egy több mint 60 kérdésből álló beszállítói kérdőívet is kaptak, amely a potenciális partnerek üzleti tevékenységét, pénzügyi stabilitását, kompetenciáit, terveit hivatott felmérni - mondta el Bács Zalán, a Rusatom Overseas Zrt. irodavezetője. A magyar cégek tevékenységüket tekintve széles palettát képviseltek, az együttműködés így többirányú lehet, a döntést azonban precíz és részletes elemzés előzi meg - mondta el Bulat Nurejev, a társaság lokalizációért felelős igazgatója.

Az orosz energetikai vállalat három országban különböző stádiumban álló projekteket futtat, és minden érintett országban - például Csehországban és Dél-Afrikában is a magyarországihoz hasonló beszállítói fórumot tartottak - mondta el Ivo Kuklik, a Rusatom Overseas alelnöke. A társaság különböző országokban székelő vállalatokkal működtet együttműködési hálózatot, a hálózatba bekerülés első lépése a beszállítói kérdőív kitöltése, és a folyamatnak természetesen része a termék, vagy szolgáltatás minőségének felmérése is - mondta Ivo Kuklik.

Szitár-Csanádi Attila, a Ganz Enegineering Kft. vezetője szerint a Rusatom kiemelkedően biztonságos technológiát szállít, ennek megfelelően a beszállítói kritériumok is magas szintű követelményeket támasztanak. Azon cégeknek, amelyeknek szándékukban áll a beszállítói hálózat részévé válni, már most el kell kezdeniük felkészülni a feladatra - a Ganz EEG Kft. a tapasztalatai megosztásával segíti őket - tette hozzá. Megéri azonban belevágni, mert nagyon komoly üzleti lehetőséget jelenthet a magyar társaságoknak - fogalmazott. A lehetőségeket reálisan kell értékelni,az ajtó nyitva van, de rózsaszín szemüveget nem szabad viselni - tette hozzá Boris Arszejev, a Rusatom Overseas ügyvezető alelnöke.

Biztosak vagyunk benne, hogy az ajánlatunk jobb a riválisokénál, így abban is, hogy a nyár végén a Roszatomot hirdetik majd ki győztesnek a csehországi temelíni projektben - mondta Kuklik. A Roszatom az előzetes értékelésen a négy fő szempontból háromban győzni tudott, ez megnyitotta a tárgyalás következő fordulóját - közölte a cégvezető. Szavai szerint a műszaki tárgyalások nyár közepéig tartanak, így az ajánlat tovább pontosítható, jelenleg azonban úgy tűnik, 70 százalékos cseh beszállítói arány elérhető. (Ezt az arányt valószínűleg nem közelíthetné meg a Paksi Atomerőmű bővítési munkálatai során a magyar beszállítók aránya, a magyar gazdaság sajátságai következtében.)