A Rosznyefty meglepte az elemzőket

A legnagyobb orosz állami kézben lévő olajvállalat második negyedéves nettó eredménye 63 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakában mértet.
NAPI, 2009. szeptember 1. kedd, 13:49

Az OAO Rosznyefty közlése szerint az olajárak csökkenése és a rubel leértékelődése okolható a társaság romló eredménye miatt. Az olajcég nettó eredménye 4,31 milliárd dollárról 1,61 milliárd dollárra zuhantak az idei második negyedévben, ám így is felette maradtak az elemzők 1,49 milliárdos becslésének.

Az ural kőolaj-keverék átlagára éves bázison 51 százalékkal 58,12 dollárra esett vissza a negyedévben az állami cég jelentése szerint, miközben a deviza-árfolyam veszteség 391 millió dollárt tett ki a rubel dollárral szembeni leértékelődése miatt.

Az adózás előtti eredmény (EBIDTA) 50 százalékkal nőtt az első negyedévhez viszonyítva, az üzemi eredmény pedig több mint 90 százalékkal múlta felül az év első három hónapjában mértet. A bevételek 48 százalékos, éves viszonylatban elkönyvelt csökkenése azonban így is számottevő. A Rosznyefty 10,9 milliárd dolláros bevételről adott hírt kedden.

A Rosznyefty vezetése a kitermelés számottevő növekedésére számít az év hátralévő részében azt követően, hogy a szibériai Vankor mező kitermelése kiaknázása augusztus végén megkezdődött. A jelenlegi 130 ezer hordós napi kapacitást az év végéig 220 ezerre emelné a Rosznyety.

Az első féléves mérlegről nyilatkozva Peter O'Brien, a társaság alelnöke elmondta: a termelés kismértékben nőtt, elérve az 56,2 millió köbméter nyersolajat, azaz a napi 2,27 millió hordót. Az év hátralévő részében az első hat hónaphoz képest 5-6 százalékos termelés-növekedést vár a szakember.

Összevetésképp, a legnagyobb, magánkézben lévő orosz olajvállalat, a Lukoil augusztus végén közölt jelentése szerint 44 százalékos profit-csökkenést szenvedett el a második negyedévben.

HOZZÁSZÓLÁSOK