A Sanofi leállítja magyarországi kutatásainak egy részét

A kutatás-fejlesztési tevékenység globális átalakítása következtében a Sanofi megszünteti Magyarországon a kutatás kezdeti fázisát, az úgynevezett felfedező kutatást - tájékoztatta Rózsa Iván, a társaság magyarországi cégének kommunikációs igazgatója kedden az MTI-t.
NAPI, 2011. november 8. kedd, 20:38
Fotó: Napi.hu

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon korábban a teljes innovációs folyamattal foglalkozott a Chinoin néven működő vállalat, a jövőben azonban a hangsúly a folyamat későbbi fázisain lesz. Magyarázatként hozzáfűzte: a teljes gyógyszeripari kutatás-fejlesztési folyamat 12-15 év is lehet, amelynek különböző fontos szakaszai vannak, s ebből az első, kezdeti a felfedező kutatás.

A kommunikációs igazgató közölte azt is, hogy az átalakítás 160 embert érint, de ez nem jelent teljes egészében létszámleépítést. Az erről szóló tárgyalások a napokban kezdődtek meg a szakszervezetekkel - tette hozzá.

Az átszervezés következtében felszabaduló kutatási infrastruktúrával a Sanofi támogatja a magyarországi kutatásokat, így a csúcstechnológiát jelentő "hátteret" egyetemeknek és kutatóintézeteknek ajánlja fel.

A cégcsoport kutatás-fejlesztési (k+f) tevékenységének átalakítása során a Sanofi összevonja a hasonló tevékenységeket végző központokat, így a k+f központok száma csökken. Magyarországon a kockázatos, a betegektől legtávolabb eső felfedező kutatás helyett a szintén magas hozzáadott értéket jelentő fejlesztési tevékenységekre összpontosít a társaság. Ez gyorsabban megvalósuló eredményeket hozó és exportorientált tevékenység - hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

A Sanofi mostani lépése egy már korábban megkezdett átalakítás része, amire - a többi gyógyszeripari céghez hasonlóan - az egyre költségesebb és kockázatosabb kutatás-fejlesztés kényszerítette. Ma már egyre kevesebb nagy forgalmú készítményt kerül piacra, mert a hatóságok elvárása az, hogy hatékony, a lehető legkevesebb mellékhatást okozó készítménnyel lépjenek piacra a gyártók. Ez azt jelenti, hogy egyre szűkebb betegcsoportokat kell új készítményekkel ellátni, s azt minél alacsonyabb áron előállítani.

Rózsa Iván kiemelte: az erős gyógyszerkémiai szakértelemre és évszázados tradícióra alapozva Magyarország továbbra is fontos szerepet kap a Sanofi csoporton belül. A vállalat
Magyarországon továbbra is érdekelt lesz az innovatív készítmények fejlesztésében, ugyanakkor erősödik a generikus fejlesztési tevékenység is. A Sanofi továbbra is Magyarország egyik meghatározó szereplője kíván lenni az export területén, és a kutatás-fejlesztési tevékenység átalakítása ezt segítheti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.11.09 11:17

Mi van azzal a híres magyar szürkeállománnyal????Beszürkült rendesen.Nem kell már nyugaton sem.Húsz év alatt sikerült ipari robotokat képezni.Az az egy-két kivétel meg már régen nyugaton van.Valamikor a gyógyszerkutatás kitörési pontnak sorolta sok kormány.Most már látszik ez se fogja itt megváltani a világot.A népszámlálás alatt kioszthatták volna mindenkinek a szeneslapátot,lassan már csak erre leszünk jók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2011.11.09 07:42

@Frogger: Mindenesetre megjegyezném, hogy vannak olyan gyógyszerek, amelyek kihagyhatók az ember életéből, fájdalmat és lázat csillapítani ősi eszközökkel is lehet (jeges fürdő). Néhány betegség kezelése másképp nem lehetséges: glaukóma (zöldhályog), koszórúér megbetegedés, tűdő magasvérnyomás kezelése. Itt nem kötelező megvenned a drága gyógyszert, legfeljebb megvakulsz vagy feldobod a talpad.
Lehet gyógyszerellenesnek lenni, de ez olyan mintha hordóba dugnád a fejed és onnan elemeznéd a világot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Frogger, 2011.11.09 07:14

Ez a kapitalizmus totál csődje' A zene leállt, de ezek még mindíg táncolnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Frogger, 2011.11.09 07:12

Micsoda eufemizmus! A kutatás későbbi fázisa allatt értsd, hogy rajtunk fogják tesztelni a franciák és németek által kifejlesztett gyógyszereket. Eddig Afrikába és Indiába vitték.
Emerico meg mit ért a "kedvelt xxxx gyógyszerek"-en?
Ezek tényleg azt hiszik, hogy a gyógyszer termék, (commodity) a beteg ember meg piac. A gyógyszerészek, orvosok régen az emberek gyógyítására esküdtek fel, ezek csak betegség-kufárok.
A sorok között: 160 képzett kutatót bocsájtanak el, aki valószínűleg nem fog a szakmájában állást találni (mehet a McDonalds-ba kiszolgálónak), de annak a PR-osnak lesz munkája aki a fenti sajtóanyagot megírta, meg a marketingesnek aki a fingást is betegségként pozicionálja.
Élj és táplálkozz egészségesen, és kerüld el az "orvosodat, gyógyszerészedet! (és a bankárodat, pémzügyi tanácsadódat!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2011.11.09 06:16

A Chinoin gyógyszereinek elérhetőségét ez nem befolyásolja, a cég közel 2500 dolgozója teljes gőzzel dolgozik tovább. A kedvelt Sanofi Chinoinos gyógyszereket továbbra is gyártják.
Mindössze a gyógyszeripar legmagasabb szintű kutatása, amely az új gyógyszerek kidolgozásával függ össze megszűnik, mert az ilyen kapacitást a franciák központosítják a francia (és talán német) telephelyeken.
Még a kutatás sem szűnik meg, hiszen valószínűleg az originális kutatás helyét a generikus kutatás fogja átvenni (már piacon levő gyógyszerek gyártása olcsóbb technológiával, kisebb költséggel az olcsóbb árért).
300 embert érint a változás és leginkább 160 ember pozíciója bizonytalan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html