Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon korábban a teljes innovációs folyamattal foglalkozott a Chinoin néven működő vállalat, a jövőben azonban a hangsúly a folyamat későbbi fázisain lesz. Magyarázatként hozzáfűzte: a teljes gyógyszeripari kutatás-fejlesztési folyamat 12-15 év is lehet, amelynek különböző fontos szakaszai vannak, s ebből az első, kezdeti a felfedező kutatás.

A kommunikációs igazgató közölte azt is, hogy az átalakítás 160 embert érint, de ez nem jelent teljes egészében létszámleépítést. Az erről szóló tárgyalások a napokban kezdődtek meg a szakszervezetekkel - tette hozzá.

Az átszervezés következtében felszabaduló kutatási infrastruktúrával a Sanofi támogatja a magyarországi kutatásokat, így a csúcstechnológiát jelentő "hátteret" egyetemeknek és kutatóintézeteknek ajánlja fel.

A cégcsoport kutatás-fejlesztési (k+f) tevékenységének átalakítása során a Sanofi összevonja a hasonló tevékenységeket végző központokat, így a k+f központok száma csökken. Magyarországon a kockázatos, a betegektől legtávolabb eső felfedező kutatás helyett a szintén magas hozzáadott értéket jelentő fejlesztési tevékenységekre összpontosít a társaság. Ez gyorsabban megvalósuló eredményeket hozó és exportorientált tevékenység - hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

A Sanofi mostani lépése egy már korábban megkezdett átalakítás része, amire - a többi gyógyszeripari céghez hasonlóan - az egyre költségesebb és kockázatosabb kutatás-fejlesztés kényszerítette. Ma már egyre kevesebb nagy forgalmú készítményt kerül piacra, mert a hatóságok elvárása az, hogy hatékony, a lehető legkevesebb mellékhatást okozó készítménnyel lépjenek piacra a gyártók. Ez azt jelenti, hogy egyre szűkebb betegcsoportokat kell új készítményekkel ellátni, s azt minél alacsonyabb áron előállítani.

Rózsa Iván kiemelte: az erős gyógyszerkémiai szakértelemre és évszázados tradícióra alapozva Magyarország továbbra is fontos szerepet kap a Sanofi csoporton belül. A vállalat
Magyarországon továbbra is érdekelt lesz az innovatív készítmények fejlesztésében, ugyanakkor erősödik a generikus fejlesztési tevékenység is. A Sanofi továbbra is Magyarország egyik meghatározó szereplője kíván lenni az export területén, és a kutatás-fejlesztési tevékenység átalakítása ezt segítheti.