BUX
38667

A Sberbank 585 millió eurót adna a Volksbank-leányért

A legnagyobb orosz bank, a Sberbank (Szberbank) 585 millió euróért hajlandó megvenni az Österreichische Volksbanken AG (ÖVAG) kelet- és közép-európai leányvállalatát, a Volksbanken Internationalt (VBI) - közölte az ügylethez közel álló egyik forrás hétfőn a Reuters hírügynökséggel.

MTI-Eco, 2011. augusztus 29. hétfő, 20:16

Ez az átvételről júliusban kötött szándéknyilatkozatban meghatározott összegsáv alsó határához áll közel. Az idézett forrás azt mondta, most a VBI részvényesein a sor, hogy rábólintsanak a megállapodásra.

A VBI-ben 51 százalékos tulajdonrésze van az ÖVAG-nak, a fennmaradó részvények 24,5-24,5 százalékos arányban a német DZ Bank/WGZ Bank és a francia Banque Populaire Caisse d,Epargne tulajdonában vannak. Az adásvétel mindhárom tulajdonos üzletrészeire vonatkozik.

Az ÖVAG két veszteséges év után tavaly ismét nyereséggel zárta az évet (55,4 millió euró).

Ha véglegesítik a megállapodást, ez lesz a Sberbank első akvizíciója az egykori szovjet tagköztársaságokon kívüli térségben. Elemzők szerint a Sberbank nem elégszik meg a VBI megvásárlásával, tovább kíván terjeszkedni Európában.

A VBI a Sberbank idei második nagy bevásárlása, miután 1 milliárd dollárért megszerezte a Troika Dialog orosz befektetési társaságot.

A Sberbank Kazahsztánban, Fehéroroszországban és Ukrajnában van jelen jelenleg, de komolyan érdeklődik a török és a lengyel piacok iránt is.