A Suzukinál is gyarapodnak a gondok

A Suzuki japán autóipari vállalat egyharmaddal kisebb működési eredményt vár a márciussal záruló pénzügyi évben a világszerte visszaeső autóeladások és az erősebbé vált jen hatására.
NAPI Online, 2009. február 5. csütörtök, 09:21
Fotó:

A negyedik legnagyobb japán autóipari cég ennek ellenére eredményesen zárhatja az üzleti évet.

A Suzuki vetélytársaihoz képest azért van kedvezőbb helyzetben, mivel gépjárműinek felét Japánban és Indiában értékesíti, vagyis a dollár árfolyamcsökkenésének hatását kevésbé érzi meg. Emellett az indiai autópiac csökkenése nem olyan mértékű, mint az európai vagy az amerikai piacé.

A Suzuki 67 milliárd jenes (750 millió euró) működési eredményt vár a márciussal záruló üzleti évben a korábban jósolt 100 milliárd jennel szemben. Az adózott eredményt 22 milliárd jenre várja, szemben a korábbi prognózisban szereplő 60 milliárd jennel.

Az október-december közötti negyedévet a japán gyártó 5,8 milliárd jenes működési eredménnyel zárta. Egy évvel korábban még 38,3 milliárd jenes működési eredményt könyvelhetett el. A negyedévet 12,6 milliárd jenes veszteséggel zárta le, szemben az egy évvel korábbi 21,6 milliárd jenes adózott eredménnyel.

HOZZÁSZÓLÁSOK