Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A francia vállalat vezetésének indoklása szerint tavaly Európában 8,8 százalékkal estek vissza az autóeladások az egy évvel korábbihoz képest, s a tendencia az idén várhatóan folytatódik. Az elbocsátandó dolgozók négy-öt havi fizetésüket kapják meg kompenzációként attól függően, hogy mióta dolgoztak a cégnél.

A PSA Peugeot Citroen idén 3 ezer fővel, két műszakban napi 850 gépkocsit készül gyártani. A Peugeot 207 modellek gyártását csökkentik, a Citroen C3 Picasso gyártását viszont növelik az MTI szerint.

A Kia cég már bejelentette, hogy a napi nyolc órás munkaidőt hat órára csökkentette.


Mindez igencsak érzékenyen fogja érinteni Szlovákiát, ahiszen GDP-jének jelentős részét az oda települt autógyártók termelik meg. Az autóipar a szlovák gazdaság legfontosabb ágazata, az egy főre eső járműgyártás Szlovákiában a legnagyobb a világon.

A szlovák járműipari termelés idén akár a negyedével csökkenhet a kereslet mérséklődése miatt - közölte pénteken a szlovák gazdasági minisztérium. Előzőleg Lubomír Jahnátek, a tárca vezetője megbeszélést folytatott a helyi járműgyártók képviselőivel, akik elmondták: az idei termelés 18-25 százalékkal csökkenhet.

Szlovákiában 2007-ben rekord számú, 571 071 autó készült. A gazdasági minisztérium pénteki közleménye szerint tavaly nagyjából ugyanennyi autót gyártottak Szlovákiában, de pontos adatot nem közöltek. Idén januárban azonban Szlovákiában az autóeladás közel 42 százalékkal esett éves szinten, 3992 autót adtak el.