BUX
41516

A szlovák példát kellene követnünk az IMF szerint

A pénzügyi válság által legkeményebben érintett Kelet-Európának a befektetések terén a termelő ágazatok felé kell elmozdulnia, mivel nem tud visszatérni abba a válság előtti kerékvágásba, amelynek a nagy gazdasági növekedést is köszönhette - idézi a Bloomberg az IMF szakembereit.

NAPI, 2010. augusztus 11. szerda, 17:30

A jövőbeli növekedés érdekében - különösen azokban a kelet-európai országokban, amelyek hatalmas egyensúlyhiányt értek el a 2000-es évek közepén tapasztalt boom idején - az országokba befolyó tőkét a termelő ágazatok felé kellene irányítani a nemtermelő ágazatok helyett - írta Bas Bakker és Anne-Marie Gulde, az IMF európai divíziójának tanácsadói a washingtoni központú Finance and Development című magazinban.

A volt kommunista országok Európában és Közép-Ázsiában a 20 évvel ezelőtti, szabadpiaci kereskedelemre való átállás óta a legmélyebb recesszióból állnak talpra. Az olcsó - gyakran devizában felvett - hitelek segítettek feltornászni a gazdasági növekedést egy átlagos 5 százalékos szintre a boom idején, ám ezen országok gazdasági teljesítménye 6 százalékkal esett tavaly, amint a tőkebeáramlás megszakadt a válság miatt.

Az IMF várakozásai szerint 2010-ben a régió gazdaságai 3,3 százalékkal növekedhetnek. Az IMF szakemberei szerint azonban nem lehet fenntartható növekedést teremteni az ingatlanpiacra, építőipari fejlesztésekre és a pénzügyi szektorra alapozva. A cégeknek új exportpiacokat kell felfedezniük az előállított szolgáltatásaiknak és termékeiknek, amelyhez a kormányzati szabályozásban is váltás szükséges - mondják a szakemberek.

A piac jelzései arra utalnak, hogy az ilyen átmenetet segítenék, mivel az építőipari és bankszektori profitok várhatóan csökkennek és a befektetők ennél ígéretesebb megtérülésű célpontokat keresnek.

Csehország és Szlovákia már ezt a modellt követi, amely a szerzők szerint egy kiegyensúlyozottabb növekedést eredményezett a boom éveiben egy sokkal visszafogottabb hitelezési bővüléssel és folyó fizetési mérleg hiánnyal.Az IMF szakemberei szerint a kormányoknak kulcsszerepet kell játszania a fenntarthatóbb gazdasági növekedés ösztönözésében szigorúbb fiskális politika és a béremelkedések növekedésének kontrollja mellett. A szerzők szerint ebben a fiskális politika aktív szerepet játszhat, azzal, ha a befolyó bevételeket megtakarítja és nem növeli a kiadásait a közalkalmazottak fizetésemelésével. Ez azt is jelentheti, hogy a növekedés időszakában egy kisebb fiskális többlet nem elegendő, hanem nagy tartalékokat kell képezni.