A szolgáltatók nem örülnek

Rossz irányba tett lépésnek nevezte az Európai Parlament (EP) döntését a roamingdíjakról az európai távközlési hálózatüzemeltető szolgáltatók szövetsége (ETNO).
MTI-Eco, 2014. április 3. csütörtök, 19:13
Fotó: Napi.hu

A szövetség szerint a parlamenti szavazás nem szolgálja az Európai Bizottság (EB) által kitűzött gazdasági növekedés és munkahelyteremtés célját.

Az MTI érdeklődött Magyar Telekomnál a csütörtöki eseményekről, de a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága szerint az EP szavazása kapcsán, a későbbi szabályozás részleteinek ismerete nélkül a cég még nem alakította ki végleges álláspontot, viszont tudnak az ETNO közleményéről is.

A csütörtökön elfogadott távközlési jogszabálycsomag értelmében az EP jövő december 15-től eltörölné a külföldi mobiltelefonálásért és hívásfogadásért fizetendő felárat, a roamingdíjat, és a netsemlegesség fogalmának megteremtésével megtiltaná az internetszolgáltatóknak, hogy akadályozzák vagy lassítsák egyes internetes szolgáltatások működését.

Az ETNO elismeri, hogy szűkös határidők között kellett megfogalmazni egy bonyolult javaslatszöveget, de véleményük szerint a netsemlegesség körüli módosítások, a fogyasztók jogainak elmaradt harmonizációja Európában és a roamingdíjazáshoz köthető változások túlzott terhet rónak az EU telekommunikációs szektorára.

Luigi Gambardella, az ETNO elnöke szerint a döntés árt az európai digitális iparágnak, a gazdasági növekedésnek és a munkahelyteremtésnek. Bízik benne, hogy az EU döntéshozói a további munka során felismerik ezeket a veszélyeket, és megerősítik, hogy az EU a gazdasági növekedésre keres megoldást és nem akar "populista intézkedéseket" hozni.

Az ETNO szerint a csütörtöki EP jogszabályváltozások károsan hatnak új, innovatív internetes termékekre és mostani szolgáltatásra is. A netsemlegesség lehetetlenné tenné az internetes hálózatok hatékony kezelését, ha minden szolgáltatás azonos prioritást élvezne a hálózati kapacitások megítélésénél.

A szövetség szerint az EU szabályozásoknak a gyors vezeték nélküli hálózatok terjesztésében kellene segítenie, és a hálózati hozzáférést szabályozó célzott és arányos előírások kidolgozásának kellene elsőbbséget élvezniük. Az ETNO szerint ez vissza nem térő lehetőség, hogy javuljon a szektor versenyképessége, amely a fogyasztók érdekeit is szolgálná.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

palm, 2014.04.04 08:47

Nem is értem, hogy ez miért hír egyáltalán. Ilyen alapon minden adóemelésnél is megírhatnák, hogy a lakosság nem örül neki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.03 20:45

@VoIe: A szolgaltatok csak ne pattogjanak, ...

..ne ám ,mert gyorsan államosítjuk ,hahahah...április 6 után ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.04.03 19:32

A szolgaltatok csak ne pattogjanak, oruljenek, hogy nem mindenki skype -on keresztul telefonal. Az irrealis roaming dijaikat vegre elfelejthetik, legalabbis az eu -n belul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html