A szövetség szerint a parlamenti szavazás nem szolgálja az Európai Bizottság (EB) által kitűzött gazdasági növekedés és munkahelyteremtés célját.

A csütörtökön elfogadott távközlési jogszabálycsomag értelmében az EP jövő december 15-től eltörölné a külföldi mobiltelefonálásért és hívásfogadásért fizetendő felárat, a roamingdíjat, és a netsemlegesség fogalmának megteremtésével megtiltaná az internetszolgáltatóknak, hogy akadályozzák vagy lassítsák egyes internetes szolgáltatások működését.

Az ETNO elismeri, hogy szűkös határidők között kellett megfogalmazni egy bonyolult javaslatszöveget, de véleményük szerint a netsemlegesség körüli módosítások, a fogyasztók jogainak elmaradt harmonizációja Európában és a roamingdíjazáshoz köthető változások túlzott terhet rónak az EU telekommunikációs szektorára.

Luigi Gambardella, az ETNO elnöke szerint a döntés árt az európai digitális iparágnak, a gazdasági növekedésnek és a munkahelyteremtésnek. Bízik benne, hogy az EU döntéshozói a további munka során felismerik ezeket a veszélyeket, és megerősítik, hogy az EU a gazdasági növekedésre keres megoldást és nem akar "populista intézkedéseket" hozni.

Az ETNO szerint a csütörtöki EP jogszabályváltozások károsan hatnak új, innovatív internetes termékekre és mostani szolgáltatásra is. A netsemlegesség lehetetlenné tenné az internetes hálózatok hatékony kezelését, ha minden szolgáltatás azonos prioritást élvezne a hálózati kapacitások megítélésénél.

A szövetség szerint az EU szabályozásoknak a gyors vezeték nélküli hálózatok terjesztésében kellene segítenie, és a hálózati hozzáférést szabályozó célzott és arányos előírások kidolgozásának kellene elsőbbséget élvezniük. Az ETNO szerint ez vissza nem térő lehetőség, hogy javuljon a szektor versenyképessége, amely a fogyasztók érdekeit is szolgálná.