Lemondott a Tepco Electric Power Co. áramszolgáltató 66 éves vezérigazgatója, Shimizu Masataka, miután a társaság 1,25 ezer milliárd jen (15 milliárd dollár) veszteséggel zárta március 31-én végződött üzleti évét. Helyét a hozzá képes fiatalnak számító, mindössze 60 éves Nishizawa Toshio veszi át. A veszteség a második legnagyobb Japán történetében - a csúcsot a Mizuho Financial Group Inc. tartja, amely 2003-ban 2,38 ezer milliárd jenes lyukkal zárta az évét, a harmadik a Nippon Telegraph & Telephone Corp., amely a 2002 márciusát megelőző 12 hónapban 812 milliárd jenes buktát hozott össze.

A Tepco 1,1 milliárd jent kiadást könyvelt el a fukusimai atomerőmű katasztrófájával összefüggésben és azt tervezi, hogy az irdatlan költségek fedezésére értékesíti vagyonelemei egy részét, amiből 600 milliárd jen bevételt vár. A vállalatnak 2010. március 31-én 2,5 ezer milliárd jen tőkéje volt, ami azt jelenti, hogy a baleset miatt elvesztette ennek felét. A cég részvényei a bejelentés nyomán ugyan 2,5 százalékkal drágultak, ám a baleset óta elvesztették értékük 83 százalékát, 2,9 ezer milliárd jennel csökkentve a vállalat piaci értékét.

A mai részvény-áremelkedés mögött az lehet, hogy a kormány nem akarja saját tulajdonába venni az áramszolgáltatót, sőt azt sem akarja, hogy kivonuljon a tőzsdéről. Ebből viszont az következik, hogy a cégnél tőkeemelést hajthatnak végre - vélik a Bloombergnek nyilatkozó elemzők. A Tepco várhatóan elsőbbségi papírokat bocsát ki, amelyeket az állam felvásárol.