A járműveikkel tüntető taxisok teljesen megbénították Róma belvárosát. A fuvarozók a római parlament alsóházánál és az olasz kormánykoalíciót vezető Demokrata Pártnak (PD) a képviselőházhoz közeli székházánál gyűltek össze. Az épületeket rohamrendőrök védik a több ezer dühödt taxistól, akik papírbombákat és tojásokat is dobáltak. Hasonló demonstráció zajlik Torinóban, Nápolyban és Milánóban, ahol egy taxis és egy Uber-fuvarozó összeverekedett - írta az MTI.

Az olaszországi taxisok hatodik napja sztrájkolnak az ágazat liberalizációja ellen szigorú szabályozást követelve. Ezzel szemben a szenátus nemrég az év végére halasztotta a személyszállítás szabályozását, kedden pedig a képviselőház szavaz a halasztásról. A taxisok szerint a szabályozás késleltetése a teljes liberalizáció előjelének számít. Azonnali találkozót követelnek Graziano Del Rio infrastrukturális és közlekedésügyi miniszterrel.

Federico Rolando a Federtaxi olasz taxis szakszervezet vezetője hangsúlyozta, hogy az ágazat liberalizációja a taxisok munkájának ellehetetlenítésével egyenlő.

Az olasz fogyasztóvédők szerint azonban a taxisok csak saját tarffájukat védik, miközben a kínálat szélesítése az utasoknak kedvezne.

Meglepetésre Virginia Raggi római főpolgármester a taxisok mellett állt ki, hangoztatva, hogy nem lehet felülről jött döntéseket rájuk kényszeríteni.

A Corriere della Sera olasz napilapban megjelent adatok szerint a több mint 2,7 millió lakosú Rómában 7800, az 1,3 milliós Milánóban 4900 taxi dolgozik. Öt kilométeres távolságért napközben Milánóban 8,75 euró, az olasz fővárosban 7,85 euró a fuvardíj.