A teherautók húzták a román piacot

Három éve először pluszban zárta az év első hónapját a romániai autópiac. A kamion-eladások 80 százalékkal nőttek, a Ferrarikért sorban állnak Bukarestben
Túrós-Bense Levente, 2011. február 21. hétfő, 18:31
Fotó:

Három éve nem látott szinten tetőztek januárban az autóeladások Romániában, az összesen 5400 értékesített gépkocsi 25 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest- derül ki a gépjárműgyártók és importőrök (APIA) adataiból. Bizakodásra ad okot, hogy a teherautó eladások robbanásszerű növekedést értek el, az év első hónapjában ugyanis ezer kamiont értékesítettek, 80 százalékkal többet, mint tavaly. Scania márkából például 40 darabot vásároltak januárban, míg 2009 azonos időszakában mindössze két teherautó kelt el.

Megkétszerezte eladásait a DAF is, miközben a MAN eladásai 130 százalékkal nőttek.  Személyautóból 4400 darabot adtak el, 16 százalékkal többet, mint 2009 januárjában. Piaci szereplők szerint a kamioneladások felfutása egyértelműen a gazdasági válság végét jelzi, optimista prognózisukban idénre 100 százalékos piaci növekedésre számítanak. A személyutó eladásokat a január végéig meghosszabbított roncsprogram táplálta- vélik a szakértők, akik szerint februártól újabb visszaesésre lehet számítani. Optimista számokat tett közzé az idei eladásokra vonatkozóan a környezetvédelmi minisztérium is, a költségvetésében idén 100 millió euróval több, 500 millió eurós bevétel szerepel, ami a tervek szerint a regisztrációs adóból folyik majd be a kasszába. Az API számításai szerint ehhez 120 ezer új és 150 ezer régi autót kell idén értékesíteni, az autókként fizetendő regisztrációs adó átlaga 1800 euró lesz. Sorban állnak a Ferrari 458 Challenge modellértKomoly gondban van a Ferrari romániai importőre a Forza Rossa Romania, az olasz autómárka iránt ugyanis rekordmértékben megnőtt a kereslet és mivel az olaszok csak korlátozott darabszámú rendelést fogadnak el, a bukaresti cég egyszerűen nem tudja kielégíteni az egyre nagyobb számban befutó vásárlói igényeket. Nagy a tolakodás például a Ferrari legújabb 458 Challenge modelljéért, és bár a sportautót kizárólag versenypályákon lehet használni, Romániában máris három darabot értékesettek belőle.

A nettó 210 ezer eurós alapáron kínált luxusjárgányért további két vevő is jelentkezett. Egy 15-20 millió lakosú országba a Ferrari rendszerint egy autót küld, Romániában azonban szokatlanul nagy a lovacskás emblémával ellátott autók iránt a kereslet, ezért érkezett ide három - nyilatkozta Octavian Ursu a Forza Rossa kereskedelmi igazgatója. A kereskedő szerint 2010 januárja óta 30 Ferrarit adtak el Romániában, jelenleg további 27 különböző típusra van rendelés.

HOZZÁSZÓLÁSOK