A Váci utcát is kisöpörte a válság szele

A Cushman & Wakefield éves "Világ bevásárlóutcái" tanulmánya 24 éve nem tapasztalt bérletidíj-visszaesésről számol be.
Leszák Tamás, 2009. szeptember 22. kedd, 11:41
Fotó:

A gazdasági válság a világ legelőkelőbb bevásárlóutcáinak több mint a felére volt hatással - derül ki a Cushman & Wakefield legfrissebb elemzéséből, mely 274 prominens kiskereskedelmi lokáció vizsgálata alapján 54 százalékos visszaesést mutat az elsődleges bérleti díjakban, leginkább a kiskereskedők terjeszkedésének elmaradása miatt. A vizsgált helyszínek csupán 18 százalékánál emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest az elsődleges bérleti díjak.

A New York-i Fifth Avenue továbbra is a világ legdrágább bevásárlóutcája maradt, ahol a kiskereskedők négyzetméterenként éves szinten 18 százalékkal kevesebb, 13,027 euró éves bérleti díjat fizetnek. A Fifth Avenue nyolc éve a világ legdrágább utcája megelőzve a Hong Kongban lévő Causeway Bay és a párizsi Champs-Élysées-t. A Münchenben található Kaufingerstrasse a bérleti díjak 7,1 százalékos emelkedésével be is került a világ 10 legdrágább bevásárlóutcája közé, a legnagyobb visszaesést a dublini Grafton Street mutatta, a bérleti díjak 22,5 százalékos csökkenésével.

Globálisan a legnagyobb bérletidíj-növekedést Brazíliában, Sao Pauloban tapasztalták, ahol az Alameda Lorena bérleti díjai 111 százalékkal és az Iguatemi Shopping bérleti díjai 79,3 százalékkal növekedtek. Ázsiában a vietnámi Ho Si Minh város központja mutatta a legnagyobb, 50 százalékos növekedést, míg Európában a franciaországi Bordeauxban lévő Rue St Catherine bérleti díj növekedése volt a legmagasabb, 17,6 százalék.

Az egész világot tekintve Mumbaiban, a Colaba Causeway bevásárlóutcában csökkent legnagyobb mértékben, 63,5 százalékkal a bérleti díj éves szinten. Az amerikai rekorder a Rio de Janeiroban található Sao Conrado Fashion Mall, bérleti díjai 53,4 százalékkal csökkentek, a legnagyobb európai csökkenést pedig a bukaresti Calea Victoriei szenvedte el, 48,1 százalékos visszaeséssel.

A 274 vizsgált bevásárlóutca közül a budapesti Váci utca a 30.-ról a 34. helyre esett vissza, de így is megtartotta előnyét Lengyelországgal és Szlovákiával szemben, évi 1200 eurós négyzetméterenkénti éves bérleti díjával.

HOZZÁSZÓLÁSOK