Az eurózóna kompozit beszerzési menedzser indexe az elemzői várakozásoknak megfelelően 56 pontot ért el júniusban - hasonlóan az előzetes adathoz -, ami négytized pontos csökkenés májushoz képest - közölte a Markit gazdaságkutató intézet. A mutatón belül az ipar teljesítménye javult, de a szolgáltatások csökkentek május óta.

Az üzleti aktivitás eltérően alakult az eurózóna országaiban: Franciaországban és Németországban stabilizálódott a bizalom, míg Spanyolországban és Olaszországban lassult a növekedés üteme.

Az új megrendelések állománya is csökkent júniusban, ami arra enged következtetni, hogy a bizalom javulása meghaladta tetőpontját, mind az ipar, mind a szolgáltatások területén.

Az előremutató indikátorok sem árulkodnak kedvező folytatásról, a szolgáltató cégek optimizmusa nem felhőtlen a jövőt illetően. Több vállalat vélte úgy, hogy a növekedést megakaszthatják az államadósság körüli gondok és a megszorító intézkedések.

A foglalkoztatás növekedett júniusban, de ez is országonként eltérően alakult: Franciaországban és Németországban nőtt az alkalmazottak száma, de Spanyolországban és Olaszországban tovább csökkent.