Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az esseni székhelyű vállalat csütörtökön közölte: kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (Ebitda) a tavalyi év első hat hónapjához képest 7 százalékkal, 3,19 milliárd euróra csökkent. Az elemzők 3,25 milliárd eurót vártak. Az adózott eredmény 1,74 milliárd euróra nőtt ugyan a tavaly első félévi 1,02 milliárdról, ám az elemzők 2,06 milliárdot vártak.

Az egyszeri hatásoktól megtisztított nettó profit viszont 28 százalékkal, 543 millió euróra apadt. Az eredmény romlásának fő oka, hogy szerte Európában a megújuló energiák térnyerésével túlkínálat alakult ki az áramból és jelentősen esett az áram nagykereskedelmi ára.

Az RWE hagyományos, atom- szén- és gázerőművi részlegének eredménye 27 százalékkal, 752 millió euróra zuhant. A megújuló energiák részleg eredménye ugyanakkor - új szélerőműparkok üzembe helyezésének köszönhetően - több mint 75 százalékkal, 382 millió euróra nőtt.

A Reuters hírügynökség értékelése szerint az RWE "átaludta" a németországi energiaipari fordulatot, továbbra is erősen függ az atom- és szénerőművektől.

A hagyományos energiaszolgáltatás válsága lerontotta a konkurens E.ON eredményét is, a düsseldorfi konszern előző napi közlése szerint az első fél évben 13 százalékkal csökkent az üzemi eredménye.