A 2015-ös esztendőt csaknem egymilliárd eurós nettó nyereség, erős tőkebázis és jelentős mértékben csökkenő kockázati költségek jellemezték, ami jól mutatja, hogy a kitűzött feladatokat elvégeztük - jelentette be Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója a bankcsoport előzetes eredményeinek bemutatásakor.

Szavai szerint a kamatkörnyezet továbbra is kihívásokat támaszt, ez a működési eredmény visszaesésében jelentkezik. A hitelezési tevékenység komoly mértékben bővült, amelyet egyenlő arányban táplált a lakossági és a vállalati üzletág. Eredményeink azt mutatják, hogy a tőkeköltségeket kitermelni képes bankok kisebb csoportjához tartozunk.

Elégedettek lehetünk, hogy a nyereségességünknek köszönhetően jelentősen javítottuk tőkehelyzetünket. Tőkemegfelelési rátánk 12,3 százalék lett, ami messze meghaladja a szabályozók által előírt 9,75 százalékos mértéket. Az, hogy nyereséget értünk el, három dolgot tesz lehetővé: továbbra is finanszírozni tudjuk növekedésünket a piacainkon, tovább javíthatjuk a tőkehelyzetünket és osztalékot is fizethetünk - mondta Treichl.

A bankcsoport nettó kamatbevétele a 2014-es 4495,2 euróról tavaly 4444,7 millió euróra csökkent, elsősorban a tartósan alacsony kamatkörnyezet miatt. A nettó hitelvolumen 4,2 százalékkal nőtt a Kelet-Közép-Európában - elsősorban is Csehországban, Szlovákiában, de Ausztriában is - tapasztalt erőteljes gazdasági növekedésnek köszönhetően. A nettó díj- és jutalékbevétel csak enyhén zsugorodott, 1869,8 millió euró után 1861,8 millió euró lett.

A működési bevétel szerény mértékben, 1,5 százalékkal 6771,8 millió euróra csúszott vissza (6877,9 millió euróról). Az általános igazgatási költségek 3868,9 millió euróra nőttek, ez 2,2 százalékos növekedést jelent. Így a működési eredmény 6,1 százalékkal, 2902,9 millió euróra csökkent az előző évi 3090,7 millió euróról. A költség/bevétel arány 57,1 százalék lett (az előző évi 55,1 százalék után).

Egyes piacai közül egyértelműen az osztrák, a cseh és a szlovák teremti még most is a legnagyobb értéket az osztrák bankcsoportnak. A magyar leánybank 72,6 millió eurós veszteséget szenvedett el az év egészében, ebből a negyedik negyedévben 25,4 millió eurót - írta a Portfolio.hu.

A magyar leánybank a nettó kamatbevételben bekövetkezett visszaesés, a jelentős mértékű bankadók és a kamatkörnyezet miatt kialakult negatív eredmény ellenére több trendet is meg tudott változtatni. Például a lakossági új hitelfolyósításban az előző év hasonló időszakához képest mintegy 40 százalékos bővülést értek el, a vállalati területen pedig a tavalyi teljesítményt megháromszorozták új kihelyezésben, köszönhetően többek között a vállalati hitelezést támogató MNB-programnak is. Jelasity Radován vezérigazgató szerint megteremtették a feltételeit növekedésüknek, illetve annak, hogy 2016-ban végre nyereségesek legyenek, a bankadó csökkentésének is köszönhetően.