A vártnál jobb számokat közölt a német nagybank

A Deutsche Bank nyeresége szinte nullára olvadt, többek közt a bank tevékenységének átalakítása miatt. A 20 millió eurós adózott profit így is kedvezőbb, mint az elemzők által várt 105 millió eurós veszteség.
portfolio.hu, 2016. július 27. szerda, 10:17
Fotó: Reuters

A gyorsjelentés alapján jelentősen, 20 százalékkal visszaesett a legnagyobb német bank bevétele a második negyedévben, egyrészt a továbbra is egészségtelenül alacsony kamatkörnyezet, másrészt a megnövekedett piaci volatilitás miatt - írja a Portfolio.hu.

John Cryan vezérigazgató ezért is közölte, hogy amennyiben a jelenlegi gazdasági környezet fennmarad, ambiciózusabbnak kell lennünk szerkezetátalakításunk időzítését és intenzitását illetően.

Az egyes üzleti területek közül a befektetési banki bevételek egy év alatt 28 százalékkal estek. A bank fejőstehenének számító kötvénykereskedési aktivitásból származó bevételek 19 százalékkal csökkentek, ami a bank közlése szerint annak eredménye, hogy a társaság kiszállt a magas kockázatú értékpapír-kereskedésből, és racionalizálta feltörekvő piaci kötvényplaformját. A devizakereskedési tevékenységből származó bevételek stagnáltak, amit viszont a brit népszavazásra készülő ügyfelek aktivitásának fokozódása segített.

A bank negyedéves eredményét rontotta egy 285 millió eurós goodwill-leírás és egy 207 millió eurós szerkezetátalakítási egyszeri ráfordítás is, továbbá 120 millió eurós jogi költséget is elszámolt még a pénzintézet.

A bank tőkehelyzete a profitnak, a méretcsökkentéseknek és más tényezőknek (például a kínai Hua Xia bankban meglévő részesedés eladásának) köszönhetően javult a negyedév során, így a CET1 tőkemutató mérsékelten 10,8 százalékra emelkedett.

Idén már év eleji piaci kapitalizációja közel 40 százalékát elvesztette a Deutsche Bank. A mostani gyorsjelentés azonban pozitív abból a szempontból, hogy sikerült felülmúlni az elemzői várakozásokat, a menedzsment pedig elszántnak mutatkozik további drasztikus, a bank jövőbeni eredménypályája szempontjából kedvező szerkezetátalakítási lépések megtételére - írja a Portfolio.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK