A világ leggazdagabb emberének házánál tüntettek béremelést követelve

Munkavállalók százai vonultak vasárnap az Amazon alapítója, Jeff Bezos Beverly Hills-i luxusvillája elé, hogy béremelést, jobb munkakörülményeket, ingyenes egészségügyi ellátást és gyermekfelügyeletet követeljenek - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. október 5. hétfő, 12:21
Fotó: AFP - Jeff Bezos.

Az Amazon, a világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalata a koronavírus-járvány egyik nagy nyertese, a második negyedévben a fogyasztói kereslet megugrásának köszönhetően soha nem látott nyereségre tett szert. A bevételei mintegy 40 százalékkal, 89 milliárd dollárra emelkedtek, nyeresége pedig megduplázódott, 5,2 milliárd dollárra nőtt.

A tüntetés szervezői hosszú listát állítottak össze követeléseikről, amelynek egyik fontos eleme, hogy az Amazon gondoskodjon a járvány terjedésének megakadályozásáról és a munkavállalók védelméről. Biztosítson egyebek között védőeszközöket, fizessen óránként 2 dolláros veszélyességi pótlékot, a megfertőződöttek kapjanak 100 százalékos táppénzt, és legalább két hétre zárják be azokat a raktárakat és más létesítményeket, ahol betegeket találtak.

A munkavállalók és a szakszervezetek hónapok óta tartó nyomására az Amazon vezetése a múlt héten közölte, hogy a munkahelyükre bejáró amerikai alkalmazottjai közel húszezren fertőződtek meg bizonyíthatóan vagy feltehetően az új koronavírussal. A vállalat tájékoztatása szerint a munkavállalók fertőzöttségi aránya kisebb az egész amerikai népességre számítotténál.

A tüntetők azt is követelték, hogy az Amazon fizessen emberhez méltó megélhetést biztosító béreket. Ennek jegyében 30 dolláros órabérminimumot követelnek a jelenlegi 15,50 dollár helyett. Számos más követelés mellet a munkavállalók számára ingyenes egészségügyi ellátást és gyermekeik felügyeletét ellátó létesítményeket kérnek, csakúgy mint a szakszervezetek létrehozásához való jog biztosítását és évenként megújítandó kollektív szerződés aláírását is.

Az Amazon a világ egyik legnagyobb piaci tőkeértékű vállalata. Alapító-vezetője, Jeff Bezos vagyonának értékét 188 milliárd dollárra becsülik, így jelenleg ő a világ leggazdagabb embere. A 165 millió dolláros luxusvilla előtt egybegyűlt tüntetők azt a követelést is zászlójukra tűzték, hogy vessenek 1-3 százalékos szövetségi vagyonadót, és az ebből befolyó pénzt a munkavállalók megsegítése mellett fordítsák például környezetvédelmi és járványvédelmi célokra, a hajléktalanok megsegítésére, munkanélküliek támogatására. Portrénkat itt olvashatja róla.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Susala, 2020.10.05 12:59

AHa .és ez kit hat meg? 100 éve nem fogja fel a csóró tömeg, hogy a tüntetés, mint olyan, teljesen hiábavalaó... kivéve ha nem vadul be, legalábbis kitart és addig nem mennek haza, míg nem mozdul el az érdekeik felé az ügy. Ez a parazita népnyúzó burzsuj nyilván ott sem volt, amikor ott hisztiztek. Felőle bárki nyugodtan beledögölhet a nyomorába, lényeg hogy a vagyona, amivel sok esetben nem is nagyon tud mit kezdeni a legtöbb milliárdos, bent tartja valami kamatozó eszközben (így mondjuk legalább beforgatja a közgazdaságba és ezzel is akarata ellenére, kapzsi hasznoszerzési vágy miatt, segít az ország gazdaságának vagy ami még rosszabb, hogy otthon széfben tartja, vagy páncélteremben, teljesen passzívan (kivéve ha értéknövekvő befektetési dologba teszi, pl arany, bár a nemzetgazdasághoz az sem ad).... és leszar mindent mindenkit... az ilyet én nemzetellenes, társadalomellenes, emberiségelenes főbenjáró bűncselekménynek tartom, tekintve, hogy naponta a nyomor miatt a bolygón meghal kínhalállal kb 100 000 ember (igen, nem írtram el, száz- azaz százezer kínhalál történik a nyomor miatt a Földön).... eközben minden embere a bolygón, tehát már lassan közel 8 milliárdra jut fejenként a világvagyonból kb 1 millió dollár!!! Ennél nagyobb holokauszt nincs, mint ami a mai világ-"rend"... pár hét alatt irt ki annyi embert, amit a nácizmus teljes története alatt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html