A világ nem függhet többé Amerikától

A globális növekedés nem függhet az Egyesült Államoktól olyan mértékben, ahogy azt a múltban tette - mondta Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter.
NAPI, 2010. június 25. péntek, 11:30
Fotó:

A világ nem függhet olyan mértékben Amerikától, ahogy azt a múltban tette - mondta Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a BBC-nek. Geithner szerint a világ főbb gazdaságainak dinamikusabb növekedést kell produkálniuk a globális növekedés beindulásához. A hétvégi G8 és G20 csúcstalálkozóval kapcsolatban hozzátette: mindkét találkozón a növekedést és a bizalom megerősítését kell fókuszba helyezni.

Geithner szerint Amerika és Európa válságkezelő lépéseiben sokkal több a hasonlóság mint a különbség. Abban mindenki egyetért, hogy helyre kell állítani a felelősséget az országok fiskális pozíciójáért, illetve abban is, hogy a költségvetési pályának egy fenntartható szintre kell visszatérnie - fogalmazott. Mindezek ellenére a politikus szerint Európa és Amerika "különböző utakon jár, eltérő sebességgel", de a közös cél megvalósítása felé halad - az eltérő erősségek és gyengeségek eltérő megoldásokat igényelnek.

Geithner szerint Amerika nincs abban a helyzetben, hogy meghatározza az Európa számára követendő irányokat, az Egyesült Államok ugyanakkor más országokhoz képest jobb növekedési potenciállal rendelkezik. Mindezek ellenére a világ már ráébredt: a globális növekedés nem függhet az Egyesült Államoktól olyan mértékben, ahogy azt a múltban tette - hangsúlyozta az amerikai pénzügyminiszter, hozzátéve: az alacsony amerikai kamatlábak és dollár relatív erősödése azt jelzik, hogy a befektetők egyre jobban bíznak abban, hogy Amerika egy, a korábbinál fenntarthatóbb fiskális pozíciót alakít ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK