A Vivendi igazgatósága jóváhagyta az áprilisi szavazásokat

A Vivendi Universal SA vezérigazgatója, Jean-Marie Messier nehéz időszak elé néz. A világ második legnagyobb médiavállalkozásának igazgatósága ugyanis - hosszas vita után, de - új ellenőrző bizottságot választott a 45 éves Messier fölé. Az új testület egyik társelnöke Edgar Bronfman lesz, akinek tulajdonában volt a Vivendi által megvásárolt kanadai Seagram italgyártó vállalkozás és az Universal stúdió.
Domokos László, 2002. május 30. csütörtök, 09:57

A Bronfman-család jelenleg a Vivendi legnagyobb tulajdonosa a maga 5,3 százalékos részével. A bizottság másik elnöke Marc Vienot, a Vivendi ellenőrzési részlegének vezetője lesz.
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Vivendi igazgatósága nem hívott össze új közgyűlést, holott a menedzsmentnek ez korábban még határozottan szándékában állt. A nagyobb részvényesek már a közgyűlést követően azonnal hangot adtak a szavazási eredmény fölötti meglepődésüknek. Az ezt követő vizsgálat kiderítette, hogy többjüknél a szavazatot következetesen és hibásan tartózkodóként regisztrálta az elektronikus rendszer. A francia törvények szerint a tartózkodó szavazatokat a javaslat ellen szólóknak kell számítani a döntésben.
Most az igazgatóság jóváhagyta az április 24-i közgyűlés szavazásai eredményeit. Ezzel azt a részt is, amely meghiúsította a társaság vezető menedzsereinek új részvényopciós programjának bevezetését.
Az igazgatósági ülés után azonban továbbra is nyitott, hogy Messier-nek milyen konkrét elképzelései vannak a társaság részvényárfolyamának emelésére. A Vivendi részvényeinek árfolyama ugyanis az év elejétől számolva mintegy 45 százalékot esett, ez mintegy 2,4 milliárd eurós értékvesztést jelent.
A Vivendi Environment nélkül az anyavállalat adósságállománya 18,1 milliárd dollár. Elemzők szerint a közszolgáltatások mellett más, nem stratégiai érdekeltségek eladása is szóba jöhet, így a cég megszabadulhat néhány telekom érdekeltségétől is.
Az idei első negyedévben a Vivendi Universal éves összevetésben 16 százalékkal, 1,172 milliárd euróra növelte EBITDA nyereségét és 12 százalékkal, 7,019 milliárd euróra az árbevételét. A francia médiabirodalom árbevétele a kiadói, a film- és a távközlési üzletágban egyaránt nőtt, leginkább a Universal Studiosnál és a távközlési részlegnél. Az üzemi nyereség 27 százalékkal, 436 millió euróra ugrott meg, különösen a távközlési részleg teljesítményének köszönhetően. A Vivendi Universal nettó adósságállománya a tavaly év végi 19 milliárd euróról március végére 17 milliárd euróra csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK