BUX
38483

A WAZ egy romániai érdekeltségétől is megvált

A WAZ (Westdeutsche Allgemeine Zeitung) médiacsoport eladta az egyik legjelentősebb romániai napilapban birtokolt részesedését - adta hírül csütörtökön a romániai média.

NAPI, MTI-Eco, 2010. augusztus 5. csütörtök, 13:51

A Hotnews.ro román hírportál szerint a WAZ eladta a Romania libera című bukaresti országos napilapot kiadó Medien Holding vállalatban birtokolt 50 százalékos részesedését Dan Grigore Adamescu román üzletembernek, aki a napilap egyedüli tulajdonosa lett a tranzakció nyomán. Az üzlet értékét nem hozták nyilvánosságra. A Medien Holding a Romania libera mellett több folyóiratot ad ki, és egy nyomdát is birtokol.

Bodo Hombach, a Magyarországon is érdekelt WAZ médiavállalat vezérigazgatója a hét elején jelentette be, hogy cége másfél évtized után kivonul a délkelet-európai médiapiacról.A vezérigazgató azt is megemlítette a Handelsblattnak adott interjújában, hogy a román és a szerb piac lesz az első, amelyet elhagy a vállalat.A kivonulási stratégiát az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) is egyeztetnie kell a vállalatnak, hiszen a pénzintézettel korábban pont e régióban történő terjeszkedése miatt lépett szövetségre és kapott 40 millió eurót. Erről bővebben itt olvashat.A WAZ Media Group 33 napi-, és 18 hetilapot ad ki, emellett érdekelt több mint 170 magazinban, tévécsatornákban és rádióállomásokban. Németországon kívül Ausztriában, Szerbiában, Horvátországban, Macedóniában, Bulgáriában, Romániában, Magyarországon és Oroszországban vannak érdekeltségei.