A zárónyilatkozat vasárnap kiszivárgott tervezete nem tartalmaz utalást a közel kilenc évvel ezelőtt megkezdett tárgyalások lezárásának határidejére. 

A G8-ak korábbi találkozójukon egyetértettek abban, hogy folytatni kell kétoldalú és regionális kereskedelmi egyeztetéseket a nemzetközi megállapodás eléréséig. 

A zárónyilatkozat egy még pénteken kiszivárgott tervezete szerint a Húszak egyebek között azt szorgalmazták volna, hogy "a lehető leghamarabb" záruljon le a Doha Forduló, amelyen 2001 óta folynak tárgyalások a nemzetközi kereskedelem előtti akadályok felszámolásáról.

Tavaly a G8-ak olaszországi találkozójukon és a G20-ak pittsburghi találkozójukon elkötelezték magukat a tárgyalási forduló lezárása mellett még az idén. Erre a jelek szerint nem kerülhet sor. Stephen Harper kanadai miniszterelnök azonban utalt rá, hogy még nem lehet eltemetni a Doha Fordulót: "idővel meg kell találnunk a Forduló sikeres lezárásához vezető utat" - mondta. 

A Doha Forduló a szegényebb országok elől kívánja elhárítani a világpiacra jutás akadályait. A tárgyalások viszont újra és újra megfeneklettek a WTO tagországok eltérő álláspontján.