Adatlopás a neves banknál! Remeghetnek az ügyfelek (bővített)

Az HSBC Holdings bejelentette, hogy egy korábbi alkalmazottja Svájcban ellopta körülbelül 15 ezer magánbanki ügyfelük számlájának adatait.
Kasnyik Márton, 2010. március 11. csütörtök, 10:13
Fotó:

Az adatlopás körülbelül három éve történt, és HSBC szerint a svájci szövetségi ügyész az adatok jelentős részét visszajutatta a bankhoz március elején.

A svájci hivatalos szervek ma megerősítették, hogy a lopott adatokat nem fogják más országok rendelkezésére bocsátani. Az HSBC elmondása szerint a lopás óta fejlesztették a biztonsági rendszerüket, ezért most már valószínűleg nem lehet a lopott adatokkal hozzáférni az ügyfelek számláihoz.

Alexandre Zeller, a HSBC vezérigazgatója közleményében az összes ügyfél bocsánatát kérte és kilátásba helyezett egy 100 millió svájci frankos biztonsági csomagot, amellyel szigorúbbá tennék a hozzáférést.

A svájci hivatalos szervek ma megerősítették, hogy a lopott adatokat nem fogják más országok rendelkezésére bocsátani. Az HSBC szerint a lopás óta fejlesztették a biztonsági rendszerüket, ezért most már valószínűleg nem lehet a lopott adatokkal hozzáférni az ügyfelek számláihoz.

A svájci kormány már korábban is összetűzésbe került a környező országokkal, amelyek fegyverként használják a - lopott - svájci adatokat a saját adókerülőik elleni harcban. Franciaország és Németország több millió eurót fizetett kiszivárgott adatokért, hogy kézre keríthessék állampolgáraikat, akik külföldre menekítik adózatlan jövedelmüket.

A svájci bankfelügyelet eközben nagy erőkkel nyomoz, hogy kiderítse, miként sikerülhetett ellopni az adatokat, így próbálva betömködni a "svájci bankpajzson" keletkezett réseket. A svájci titoktartási törvényt a történtek miatt a közelmúltban megszigorították, ennek értelmében akár 5 év letöltendő szabadságvesztéssel is büntethetik az adattolvajláson kapott banki alkalmazottakat.

Az HSBC szóvivője ma elmondta, hogy a betétesek tavaly 4,1 milliárd svájci frankot menekítettek ki a bankból és tették át más rivális intézményekbe, amelyek magasabb hozamokat ígértek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

horvathzsu, 2010.03.12 06:08

ezért szarakodik a HSBC a hiteleseivel...Nagy szemét egy bank!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html