Az adatlopás körülbelül három éve történt, és HSBC szerint a svájci szövetségi ügyész az adatok jelentős részét visszajutatta a bankhoz március elején.

A svájci hivatalos szervek ma megerősítették, hogy a lopott adatokat nem fogják más országok rendelkezésére bocsátani. Az HSBC elmondása szerint a lopás óta fejlesztették a biztonsági rendszerüket, ezért most már valószínűleg nem lehet a lopott adatokkal hozzáférni az ügyfelek számláihoz.

Alexandre Zeller, a HSBC vezérigazgatója közleményében az összes ügyfél bocsánatát kérte és kilátásba helyezett egy 100 millió svájci frankos biztonsági csomagot, amellyel szigorúbbá tennék a hozzáférést.

A svájci hivatalos szervek ma megerősítették, hogy a lopott adatokat nem fogják más országok rendelkezésére bocsátani. Az HSBC szerint a lopás óta fejlesztették a biztonsági rendszerüket, ezért most már valószínűleg nem lehet a lopott adatokkal hozzáférni az ügyfelek számláihoz.

A svájci kormány már korábban is összetűzésbe került a környező országokkal, amelyek fegyverként használják a - lopott - svájci adatokat a saját adókerülőik elleni harcban. Franciaország és Németország több millió eurót fizetett kiszivárgott adatokért, hogy kézre keríthessék állampolgáraikat, akik külföldre menekítik adózatlan jövedelmüket.

A svájci bankfelügyelet eközben nagy erőkkel nyomoz, hogy kiderítse, miként sikerülhetett ellopni az adatokat, így próbálva betömködni a "svájci bankpajzson" keletkezett réseket. A svájci titoktartási törvényt a történtek miatt a közelmúltban megszigorították, ennek értelmében akár 5 év letöltendő szabadságvesztéssel is büntethetik az adattolvajláson kapott banki alkalmazottakat.

Az HSBC szóvivője ma elmondta, hogy a betétesek tavaly 4,1 milliárd svájci frankot menekítettek ki a bankból és tették át más rivális intézményekbe, amelyek magasabb hozamokat ígértek.