Tizenhat amerikai nagyvállalat - köztük a General Electric, a Google, az ExxonMobil és az AT and T - vezetőjével tárgyalt a magyar tárcavezető, aki szerint jól érzik magukat itthon az amerikai cégek. Főként a magyar üzleti és beruházási környezettel, kiváltképp az alacsony adókkal elégedettek az amerikai cégek.

Szijjártó Péter szerint az amerikai-magyar kapcsolatok fontos pillérei az amerikai beruházó cégek, amelyek a második legnagyobb beruházói közösséget jelentik Magyarországon. Immár 1700 amerikai vállalat 105 ezer embernek ad munkát Magyarországon. Az amerikai vállalatokkal az együttműködés rendkívül fontos a magyar gazdaság korszakváltása szempontjából, amikor fejlesztésorientált időszakba lép a magyar gazdaság.

Ezek a vállalatok Magyarországon olyan munkahelyeket teremtenek, amelyek magas hozzáadott értéket képviselnek a miniszter szint. Úgy látja, fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság új dimenzióba helyezésében. Szerinte a közép-kelet-európai gazdasági növekedés és az intenzív kereskedelmi potenciál miatt jól döntenek az amerikai cégek, ha idejönnek. További előny, hogy magyar beruházásaik nyomán az amerikai cégek globális versenyképessége is erősödik, mivel magyarországi termelésük döntő többségét - magyar szemszögből - exportra, azaz a világpiacra szánják, és értékesíteni is tudják - közölte a miniszter.

Mindez hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország ugyan a 92. lakosainak számát tekintve a világ országainak sorában, ám a 34. legjelentősebb exportőr, ami a magyar gazdasági növekedés 4 százalék fölötti szinten tartásához nagy mértékben hozzájárul - mondta Szijjártó Péter.