Adóvita miatt bezár a svájci bank

A Frey bank a második svájci pénzintézet, amely azért kénytelen bezárni, mert vitába keveredett az Egyesült Államokkal az amerikai állampolgárok Svájcba kihelyezett vagyona miatt. A Frey ellen vizsgálatot folytattak az amerikai hatóságok, és a banknak a költségei is megnövekedtek az elmúlt időszakban.
MTI-Eco, 2013. október 18. péntek, 11:11
Fotó: Napi.hu

Csütörtökön szavaztak a Frey részvényesei arról, hogy a bank szüntesse be működését. A pénzintézetek működését szabályozó előírások szigorítása megnövelte a költségeket, és a bank pénteki közleménye szerint az elmúlt évek fejleményei miatt olyan kihívások voltak, és úgy változtak meg a körülmények Svájcban, hogy ilyen apró banknak nem éri meg tovább működnie.

A Frey bezárásában annak is szerepe volt, hogy érintett az amerikai igazságügyi minisztérium egyik vizsgálatában. Az Egyesült Államok 2010 óta próbálja felderíteni, hogy mely svájci bankok segítettek amerikai állampolgároknak adóelkerülésben. Az amerikai fellépés miatt folyamatosan gyengítették az anonimitásra és a banktitokra épülő svájci jogi garanciákat, amelyek külföldi állampolgárokat illettek meg Svájcban.

Az Egyesült Államok vizsgálódása miatt Svájc legrégebbi bankja, a Wegelin már januárban bezárni kényszerült. Most a Frey is erre a sorsra jutott, mivel jogi akadályok miatt nem vehet részt abban a megállapodásban, amelyet a svájci kormány és az amerikai igazságügyi minisztérium kötött az adóelkerülést elősegítő bankok megbüntetéséről.

A Frey bank vagyona 2012 végén 1,9 milliárd svájci frank volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.10.18 11:34

Kis bank, amelynek vagyona 400 milliárd ft.

Ha ezt mérlegfőösszegnek tekintem, akkor e legkisebb bank kb. feleakkora, mint a Budapest Bank.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html