Csütörtökön szavaztak a Frey részvényesei arról, hogy a bank szüntesse be működését. A pénzintézetek működését szabályozó előírások szigorítása megnövelte a költségeket, és a bank pénteki közleménye szerint az elmúlt évek fejleményei miatt olyan kihívások voltak, és úgy változtak meg a körülmények Svájcban, hogy ilyen apró banknak nem éri meg tovább működnie.

A Frey bezárásában annak is szerepe volt, hogy érintett az amerikai igazságügyi minisztérium egyik vizsgálatában. Az Egyesült Államok 2010 óta próbálja felderíteni, hogy mely svájci bankok segítettek amerikai állampolgároknak adóelkerülésben. Az amerikai fellépés miatt folyamatosan gyengítették az anonimitásra és a banktitokra épülő svájci jogi garanciákat, amelyek külföldi állampolgárokat illettek meg Svájcban.

Az Egyesült Államok vizsgálódása miatt Svájc legrégebbi bankja, a Wegelin már januárban bezárni kényszerült. Most a Frey is erre a sorsra jutott, mivel jogi akadályok miatt nem vehet részt abban a megállapodásban, amelyet a svájci kormány és az amerikai igazságügyi minisztérium kötött az adóelkerülést elősegítő bankok megbüntetéséről.

A Frey bank vagyona 2012 végén 1,9 milliárd svájci frank volt.