A Massmart részvényeiért 148 randot ajánl az amerikai Wal-Mart, miközben a dél-afrikai cég papírjaival 134,75 randes árfolyamon kereskednek, a prémium tehát 9,8 százalékos; az ajánlat hírére 12 százalékkal 150,40 randre ugrott a cég részvényárfolyama..

Andy Bond, a Wal-Mart ügyvezető alelnöke szerint a Massmart megszerzése kiváló induló platform a további afrikai országok irányába való terjeszkedésre. Bond szerint az afrikai piac mind gazdasági, mind demográfiai dimenzió szempontjából is rendkívül vonzó terep.

A legnagyobb dél-afrikai kiskereskedelmi cég, a Massmart szerint ugyanakkor egyelőre még a kezdeti szakaszban állnak a tárgyalások, így nem tudni még, mennyi ideig tartanak majd, illetve vezetnek-e egyáltalán üzlethez.

A Massmart vezérigazgatója, Grant Pattison szerint azonban az afrikai régió iránti befektetői bizalmat jelképezi a Wal-Mart érdeklődése. Az üzlet előtt álló fő akadály egyrészt a részletes pénzügyi átvilágítás sikerének kérdésessége, valamint a dél-afrikai szabályozó hatóságok engedélye.

Az ajánlat a dél-afrikai deviza árfolyamára is kihatott: a dollárral szemben 0,8 százalékkal két és féléves csúcsra erősödött a rand. Brigid Taylor, a Rand Merchant Bank johannesburgi elemzője szerint a 4 milliárd dolláros tőkebeáramlás lehetősége tovább erősítette a növekevő nyersanyagárak miatt egyébként is erős randot.