Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Todoricot brit rendőrök is elkísérték Horvátországba. Az üzletembert a horvát hatóságok a landolást követően előzetes letartóztatásba helyezték. Todoric és két fia, Ante és Ivan még azelőtt elhagyták Horvátországot, hogy letartóztathatta volna őket a horvát rendőrség. Utóbbi kettő később visszatért Zágrábba, és jelentkezett a hatóságoknál kihallgatásra. Ők most szabadlábon védekezhetnek.

A horvát ügyészség (DORH) tavaly októberben adott ki Todoric ellen nemzetközi elfogatóparancsot. Horvátország egykor legbefolyásosabb üzletembere felkerült az Europol legkeresettebb bűnözőinek körözési listájára is.

A 2016-ban csődközelbe jutott Agrokor konszolidált pénzügyi jelentéséből ugyanis kiderült, hogy a konszern éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket. A Zágráb megyei ügyészség továbbá azzal vádolja az üzletembert, hogy törvénytelenül tett szert több mint egymilliárd kuna (közel 41 milliárd forint) haszonra.

Todoric Londonba érkezése után nem sokkal feladta magát a brit rendőrségen - éppen egy évvel ezelőtt -, és százezer font (36,8 millió forint) óvadék ellenében mindvégig szabadlábon védekezhetett. Todoric angol ügyvédei azzal érveltek a kiadatása ellen, hogy az Agrokor tulajdonosa politikai leszámolás áldozata, és Horvátországban nem kapna tisztességes jogorvoslatot. A Westminster Magistrates' Bíróság azonban ezeket az érveléseket elutasította. Todoric egyelőre vizsgálati fogságban marad. Horvát ügyvédei már fellebbeztek a döntés ellen.

A mamutvállalat elkerülte ugyan a csődöt a tavaly áprilisban a parlament által gyorsított eljárásban elfogadott törvény miatt, amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, de a folyamatot számos botrány övezte. Időközben lemondott a kormány által az Agrokor élére kinevezett rendkívüli kormánybiztos, valamint Martina Dalic volt gazdasági miniszter is. Utóbbi könyvet is írt az esetről "Agrokor: a haveri kapitalizmus összeomlása" címmel, amelynek nemrég volt a bemutatója.